Χρήσιμες Συμβουλές

Καλιστήμονας και κίτισσος: οι ανθεκτικότεροι ανθοφόροι θάμνοι

θάμνοι κίτισσου θάμνοι κίτισσου

Σπάνια κατηγορία φυτών είναι εκείνη που συνδυάζει τη δύναμη και την ανθεκτικότητα ταυτόχρονα με την ομορφιά εντυπωσιακών και πολύχρωμων λουλουδιών σχεδόν όλο το χρόνο. Οι πιο άξιοι και χαρακτηριστκοί εκπρόσωποι της κατηγορίας αυτής είναι ο καλιστήμονας και ο κίτισσος, δύο θάμνοι ευπροσάρμοστοι με πολλά πλεονεκτήματα και δυνατότητες.

Ο καλιστήμονας, πρώτα, είναι ένας αειθαλής θάμνος με μικρά, λεπτά και στενόμακρα φύλλα, που ευδοκιμεί σε οποιοδήποτε έδαφος και προσαρμόζεται σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Από τους βραχόκηπους και τις κατασκευές του κήπου μέχρι τις περιφράξεις και τις γλάστρες του μπαλκονιού και της βεράντας, ο θάμνος αυτός τοποθετείται παντού εφόσον δεν παγώνει, αντέχει και τις συνθήκες ξηρασίας του ελληνικού καλοκαιριού, κλαδεύεται σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη και αναπτύσσεται σε σχετικά ταχείς ρυθμους, είτε σε ύψος, είτε σε πλάτος. Το χαρακτηριστικό του άνθος με το φλογερό χρώμα και το ιδιόμορφο σχήμα, εμφανίζεται μετά τον Απρίλιο και εως τις αρχές του χειμώνα, εαν ο καιρός το επιτρέψει και οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 12-15 βαθμούς ημερησίως. Εκτός από τις συνηθισμένες του συσκευασίες σε 3λιτρες γλάστρες, υπάρχουν και εκείνες σε 6λιτρες, σε 9λιτρες και άλλες με κορμό και μπάλα που εκπλήσσουν με την ομορφιά και τη χάρη τους, χωρίς να χάνουν τίποτα από την δύναμη και την ανθεκτικότητα τους. Ο καλιστήμονας αποτελεί μια πολύ βολική και ευπροσάρμοστη λύση και για σημεία του κήπου σας που χρειάζονται πυκνή και μη προσβάσιμη κάλυψη ή για μέρη όπου η διόρθωση ατελειών του εδάφους και των ανισορροπιών που αυτό εμφανίζει κατασκευαστικά είναι απολύτως απαραίτητη.

rsz_kali_1      rsz_kali_2

Ο κίτισσος, κατα δεύτερον, είναι και αυτός ένας αειθαλής, πυκνός θάμνος με λεπτοκαμμωμένα πράσινα κλωνάρια, που παρά την υπερευαίσθητη εντύπωση που δημιουργούν σχετικά με την αντοχή τους σε άσχημες καιρικές συνθήκες, αυτό που πραγματικά ισχύει, απέχει παρασάγκας από αυτήν την αίσθηση. Ιδανικός για βεράντες και μπαλκόνια οποιουδήποτε μεγέθους, διακοσμεί μέσα σε όμορφες καλλιτεχνικές γλάστρες, χώρους πολλαπλής χρήσης για μακρό χρονικό διάστημα ανθίζοντας απο τις αρχές της Άνοιξης εως και το Φθινόπωρο. Το έντονο κίτρινο στενόμακρο άνθος του, ελκυστικότατο στο μάτι, αναπτύσσεται σε σφαιρική διάταξη γύρω από το φυτό σε απόσταση 5-10εκ περίπου το ένα από το άλλο, δίνοντας την εντύπωση μικρών φλογών που ξεπετάγονται μέσα από μια καταπράσινη μπάλα. Σε άλλα είδη κίτισσου που αναπτύσσονται περισσότερο κατά ύψος και λιγότερο κατά πλάτος, εκτός από το κίτρινο χρώμα, εμφανίζονται στα άνθη και αποχρώσεις του κόκκινου, του πορτοκαλί και του άσπρου, εξίσου εκπληκτικές και ανθεκτικές. Σε όλες τις περιπτώσεις το είδος αυτό του θάμνου δεν παρουσιάζει συχνά ασθένειες, ούτε και ευαισθησίες στην σύσταση των εδαφών και στην έλλειψη υδάτινων πόρων, παρά μόνο κατά τους πολύ θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι στα πολύ εύφορα εδάφη της Ν. Ελλάδας το φυτό αυτό κατακλύζει σχεδόν όλα τα παράπλευρα μέρη των εθνικών οδών σε τέτοιο σημείο που νομίζει κανείς οτι πρόκειται για αυτοφυές δημιούργημα της ελληνικής φύσης.  

rsz_cytissuas_1      rsz_1cytissus_2

Στα φυτώρια μας οι δύο αυτοί θάμνοι με την πλούσια ανθοφορία τους και χαρακτηριστική τους δυναμικότητα στον περιβάλλοντα χώρο, υπάρχουν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου σε πολλά μεγέθη και φυσικά στις πιο οικονομικές τιμές!!!!

 

Οραματιστείτε και πραγματοποιήστε τον μικρό σας παράδεισο 

Το Bet on Alfa είναι μια μοναδική πλατφόρμα που σας επιτρέπει να στοιχηματίζετε στην αγαπημένη σας ομάδα και να κερδίσετε χρηματικά έπαθλα.

Νέα Φυτά/Καλλιέργειες

Χρήσιμες Συμβουλές

Τεχνικές φύτευσης γυμνόριζων δέντρων και θάμνων

Ο Χειμώνας είναι μια εποχή που σε πολλούς μπορεί να φαντάζει τρομακτική, παγερή κα...

Περισσότερα

Έτοιμος χλοοτάπητας ή σπορά γκαζόν:οι διαφορές και τα πλεονεκτήματα του καθενός

    Όταν ξεκινά η κατασκευή ενός κήπου, στο αρχικό στάδιο σχεδιάζονται και αποπερατ...

Περισσότερα

Η θεραπευτική αλόη βέρα

Οι θεραπευτικές ιδιότητες ορισμένων φυτών, που σήμερα είναι ευρύτατα διαδεδομένα στην...

Περισσότερα

Давно искали, где заработать? Значит мостбет создан именно для вас!

Άμεση Εξυπηρέτηση

Άμεση διεκπεραίωση παραγγελίας και μεταφορά φυτών

Στα Φυτώρια ΚΕΝΤΙΑ με γνώμονα πάντα την ποιότητα των προϊόντων μας, την καλή και...

Περισσότερα

Εύρεση Σπανίων Φυτών

Σπάνια φυτά από όλο τον κόσμο

Με περισσότερα από 500 είδη και με ένα δίκτυο συνεργατών που έχουμε αναπτύξει σε ολόκ...

Περισσότερα