Σας Προτείνουμε

Τα τέσσερα ανθεκτικότερα φυτά εσωτερικού χώρου

Ζαμιόκουλκας Ζαμιόκουλκας

Το ίδιο σημαντκή και απαραίτητη για την αισθητική μας με την εξωτερική διακόσμηση είναι και εκείνη των εσωτερικών χώρων, στο σπίτι, στο γραφείο, στο γυμναστήριο και αλλού, όπου ζούμε καθημερινά και χρειαζόμαστε σίγουρα ανανέωση του περιβάλλοντος και αναπτέρωση της διάθεσης. Τα φυτά που προορίζονται για αυτή τη χρήση είναι διαθέσιμα σε μια μεγάλη ποικιλία μεγεθών και χρωμάτων, αλλά δεν είναι τόσο ευρέως γνωστά και προσβάσιμα από τον καθένα μας. Σε καλά ενημερωμένα φυτώρια, που διαθέτουν προστατευμένο-θερμαινόμενο χώρο για τον χειμώνα και καλά αεριζόμενο και στεγασμένο χώρο για το καλοκαίρι μπορείτε να βρείτε αρκετά από αυτά και σε οικονομικές τιμές. Ξεχωρίζοντας εκείνα με την αποδεδειγμένα μεγαλύτερη αντοχή και αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη προκύπτουν τέσσερα τα πιο κορυφαία:

Α. Η ΣΕΦΛΈΡΑ ( schefflera)

rsz_schefflera

Σε μορφή δέντρου διαμορφωμένου με κορμό και μπάλα ή απλώς θάμνου με εξωτερικά στηρίγματα η σεφλέρα είναι μια λύση για οποιονδήποτε χώρο εμφανίζει κανονικές θερμοκρασίες ( από 8 βαθμούς εως 35 περίπου ) επαρκή φωτισμό ( όχι στόρια, όχι στον ήλιο, κοντά σε παράθυρο ή εσωτερικά με κάποια συγκεκριμένη ποσότητα φωτός ) και όχι και τόσο συνεπές πότισμα ( 1 φορά την αβδομάδα το χειμώνα και 2 το καλοκαίρι ). Σε γλάστρες και ζαρντινιέρες λειτουργεί και σαν φυσικό διαχωριστικό χώρου, χωρίς ιδιαίτερη περιποίηση και φροντίδα αλλά με εκπληκτική διάρκεια. Η λιπανσή του δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο προτιμητέο θα ήταν να πραγματοποιείται 3 φορές κατά τους ανοιξιάτικους μήνες και 2 κατά τους χειμερινούς. Τα γλαστρικά φυτά την απαιτούν, όπως απαιτούν και το τακτικότερο πότισμα, ειδικά εαν οι διαστάσεις των δοχείων τους είναι οριακές. Κλαδεύονται ακόμα και σε μεγάλο βάθος καθώς σαν φυτό αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε πλάτος και μήκος.

Β. Ο ΖΑΜΙΟΚΟΥΛΚΑΣ

rsz_zamioculcas

Πολυετές, θαμνώδες φυτό με χαρακτηριστική λάμψη στα βαθιά πράσινα φύλλα του και λιγοστές απαιτήσεις σε νερό και φώς. Με καταγωγή από το νότιο ημισφαίριο επιβιώνει πολύ εύκολα σε θερμά κλίματα και υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργώντας μια επιβλητική παρουσία στο χώρο σας. Για την μεταφύτευση του χρειάζεται συσκευασμένο χώμα με στοίχεια περλίτη για αποφυγή της υγρασίας στην ρίζα, ενώ αντίθετα επιβεβλημένη είναι η υγρασία στον περιβάλλοντα χώρο. Τα καινούργια φυλλώματα του εμφανίζονται με ανοιχτότερο πρασινο χρώμα απο οτι τα παλαιότερα δημιουργώντας την εντύπωση ενός όμορφου καταπράσινου όγκου. Δεν είναι φυτό ζαρτντινιέρας, εκτός εαν το μεταχειριστείτε πολύ προσεχτικά όσον αφορά το νερό και το φωτισμό του.

Γ. ΟΙ ΔΡΑΚΑΙΝΕΣ (dracaena)

rsz_dracaena_martzinata

Μια πελώρια οικογένεια φυτών που επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των χρωμάτων ( τροπικά και έντονα ) και των μεγεθών ( από 10εκ εως 2μ ) και έχει πραγματικά απίστευτα όρια ανθεκτικότητας και χρήσης. Από μια απλή συσκευασία δώρου μέχρι την κάλυψη μεγάλων επιφανειών σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους, μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και με ελάχιστο νερό και φώς για χρόνια. Εύκολες στην μεταφύτευση, σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες διαχωρίζουν το χώρο και προσφέρουν άπλετο καθαρό αέρα στο περιβάλλον. Η λιπανσή τους προαιρετική και όχι εντελώς αναγκαία, πραγματοποιείται κατα τους ανοιξιάτικους μήνες 4 φορές και 2 κατα τους φθινοπωρινούς με υδατιοδιαλυτά σκευάσματα.

Δ. Η ΚΛΑΟΥΚΑ (cordilyne clauca)

rsz_cordilyne_clauca

Με πυκνή φυλλωσιά και λαμπερό πράσινο χρώμα φυτό αυτό είναι η επιτομή της αντοχής και της χωρίς όρια χρήσης καθώς τοποθετείται παντού με ευκολία και αποφέρει σίγουρα αποτελέσματα. Δεν κλαδεύεται, ούτε απαιτεί τακτική λίπανση, το νερό που χρειάζεται αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι την εβδομάδα περίπου εκτός της καλοκαιρινής περιόδου, όπου η ποσότητα αυξάνεται κατά 50%. Η ανάπτυξη του είναι πολύ αργή αλλά σταθερή και λόγω σχήματος είναι το ιδανικό διαχωριστικό χώρου ή κάλυψης εσωτερικών δύσμορφων επιφανειών. Το συχνότερο όμως σημείο που συναντά κανεις μια κλάουκα είναι οι τράπεζες ή άλλοι παρόμοιοι χώροι όπου η φροντίδα είναι περιορισμένη και οι συνθήκες σχετικά αντίξοες ( λιγοστό φώς, έλλειψη σωστού ποτίσματος, μεγάλη απόκλιση θερμοκρασιών ). 

Χρήσιμες Συμβουλές

Ανθούριο: ένα καταπράσινο ανθοφόρο φυτό για την κουζίνα σας

Τα φυτά εσωτερικού χώρου συνήθως, επειδή προέρχονται από τροπικές χώρες, όπου οι εναλ...

Περισσότερα

Καυσόξυλα:ποικιλίες δέντρων και τρόπος φύτευσης

Το οξύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα του ελληνικού Χειμώνα, όπως ακριβώς το αντιμετω...

Περισσότερα

Πολύγαλα:ο μικρός θαμνοειδής "θησαυρός" της Ν.Αφρικής

  Η τελευταία πενταετία αποτελεί ένα ορόσημο για την εξέλιξη στην αγορά φυτών στην Ε...

Περισσότερα

Άμεση Εξυπηρέτηση

Άμεση διεκπεραίωση παραγγελίας και μεταφορά φυτών

Στα Φυτώρια ΚΕΝΤΙΑ με γνώμονα πάντα την ποιότητα των προϊόντων μας, την καλή και...

Περισσότερα

Εύρεση Σπανίων Φυτών

Σπάνια φυτά από όλο τον κόσμο

Με περισσότερα από 500 είδη και με ένα δίκτυο συνεργατών που έχουμε αναπτύξει σε ολόκ...

Περισσότερα