Φοινικοειδή - Τροπικά

Τροπικά φυτά αποκαλούμε τα φυτά από συγκεριμένες γεωγραφικές περιοχές όπου οι κλιματαλογικές συνθήκες είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη τους.  Υψηλές θερμοκρασίες, ξηρή ατμόσφαιρα και συχνό πότισμα είναι απαραίτητα για την άνθιση τους. Το πιο αντιπροσωπευτικό φυτό της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι ο Φοίνικας. Στα Φυτώρια ΚΕΝΤΙΑ διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία από τροπικά - φοινικοειδή φυτά.

Palm-tree-trimmed-sm

palm-trees51-sm

palmtree-small

ΦΟΙΝΙΚΕΣ:Ο τροπικός παράδεισος του σπιτιού και του κήπου σας

Στην χώρα μας η οικογένεια των φοινικοειδών είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες με τα μέλη της να μετρούν δεκάδες εκπροσώπους τους στους περισσότερους κήπους , παρτέρια και βεράντες. Με μια διαβάθμιση που καλύπτει από τα μικρά μεγέθη που είναι τοποθετημένα μέσα σε διακοσμητικές γλάστρες και βαρέλια σε μπαλκόνια, μέχρι τα εντυπωσιακά υψηλά δέντρα που σε συστάδες κοσμούν παραθαλάσσιες κατοικίες και κέντρα διασκέδασης, οι φοίνικες παντού δημιουργούν μια τροπική αίσθηση που ο καθένας θα ήθελε να απολαμβάνει τους καλοκαιρινούς μήνες. Το μυστικό όμως για αυτήν την οικογένεια που θα ενθουσίαζε και θα γοήτευε όλους τους φίλους της βρίσκεται στο γεγονός πως υπάρχουν και είδη φοινικοειδών για το εσωτερικό του σπιτιού. Εκτός δηλαδή από τους χαμέροπες, τους φοινικες των καναρίων νήσων, τους αρχοντοφοινικες και τις πριτσάρδιες, για τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας, υπάρχουν και τo τσίκας (cycas revoluta ), η αρέκα( areca ), η κέντια ( howea fosteriana ), η χαμεδόρεα( chameadorea ), η μπουκαρνέα ( beaucarnea )και η ζάμια (zamia).

  • ΤΣΙΚΑΣ

Φυτό πολυετές με καταπράσινα ακανθωτά κλαδιά που ξεφυτρώνουν μέσα από μια εντυπωσιακή καρύδα σε σκούρους καφέ χρωματισμούς που μοιάζει πολύ με μικρογραφία ενός μεγαλύτερου φυτού σε σκληρότερη όμως μορφή και υφή. Η ανάπτυξη του αποτυπώνεται στον κορμό του φυτού κατά ύψος και ακολουθεί το μοτίβο όλων των φοινικοειδών, που κυμαίνεται από αργούς εως πολύ αργούς ρυθμούς και σε άμεση εξάρτηση από τον περιβάλλοντα χώρο. Το καλοκαίρι οι ανάγκες σε νερό είναι μεγάλες, ενώ το χειμώνα περιορίζονται στο ελάχιστο. Στα γλαστρικά φυτά η ανανέωση του χώματος και η λίπανση σε τακτικά διαστήματα με τα κατάλληλα σκευάσματα επιβάλλεται και πραγματοποιείται 3 φορές κατά τους ανοιξιάτικους μήνες και 1 φορά το φθινόπωρο. Δύσκολα επιβιώνει θερμοκρασιών μικρότερων των 10 βαθμών Κελσίου για αυτό το λόγο και σωστότερο είναι να τοποθετούνται σε μέρη με την λιγότερη δυνατή έκθεση σε συνθήκες σκληρού χειμώνα με απότομο κρύο και απεριόριστη βραδινή υγρασία.

rsz_cycas_revoluta_1           rsz_cycas_2

  • ΑΡΕΚΑ

Φυτό πολυετές με μαλακό σε υφή, φουντωτό και έντονο πράσινο φύλλωμα σε μορφή θάμνου και ύψος που σπάνια ξεπερνά τα 2μ. Προσαρμόζεται σε πολλούς τύπους εδαφών και μίγματα τύρφης και φυλλοχώματος, με εξαίρεση τα βαριά οργανικά χώματα, χρειάζεται όμως τακτική υγρασία τόσο στο χώρο όσο και στη ρίζα του με συνεπές πότισμα τουλάχιστον μια φόρα την εβδομάδα χειμώνα και καλοκαίρι. Ιδιαίτερη αγάπη και αδυναμία τρέφει για ημισκιερές αλλά φωτεινές θέσεις που η θερμοκρασία τους στην χειρότερη περίπτωση δεν εγκαταλείπει τους 10-12 βαθμούς Κελσίου. Στον τομέα της λίπανσης τα πράγματα είναι απλά καθώς προαιρετικά εφαρμόζεται για 3 μήνες την Άνοιξη και 2 φορές το Φθινόπωρο. Πολύτιμη συμβουλή για τους λάτρεις του φυτού αυτού αποτελεί η μεγάλη προσοχή και λεπτομέρεια κατά την μεταγλάστρωση, όπου το φυτό κινδυνεύει το περισσότερο, εάν κατά λάθος επηρεαστεί το κεντρικό του ριζικό σύστημα. Το κυριότερο πλεονέκτημά του βρίσκεται στο γεγονός ότι πρόκειται για τη συχνότερη και ιδανικότερη επιλογή στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων τα τελευταία χρόνια.

rsz_areca_1          rsz_areca_2

  • ΚΕΝΤΙΑ

Φυτό πολυετές με σκούρο πράσινο φύλλωμα, μικρό κορμό και πάρα μα πάρα πολλούς φίλους και θαυμαστές στην Ελλάδα, αν και το ίδιο έχει σαν χώρα καταγωγής του κάποιο σημείο της Αυστραλίας, από όπου και το ονομά του. Παρουσιάζει αρκετές ιδιοτροπίες και ιδιορρυθμίες που το καθιστούν το λιγότερο ανθεκτικό από όλα τα φοινικοειδή του σπιτιού. Η ευαισθησία του βασίζεται κυρίως στο εύθραστο ριζικό του σύστημα που ταλαιπωρείται κατά την μεταγλάστρωση, όπου απαιτείται μεγάλη προσοχή στην απομάκρυνση του φυτού από την υπάρχουσα γλάστρα και η τοποθετησή του στην καινούργια του θέση. Καταλυτική είναι και η ποιότητα του νερού που απορροφά το φυτό, καθώς η συστασή του θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από ιόντα και πολλά άλατα. Το απιονισμένο νερό που χρησιμοποιούμε για το συδέρωμα είναι το ιδανικό και για το πότισμα του φυτού μας. Τελευταία αλλά το ίδιο σημαντική ιδιαιτερότητα του έγκειται στο ότι αποστρέφεται τα ρεύματα αέρος, είτε θερμού, είτε κρύου, που μπορεί να έχουν φυσική προέλευση, όπως εκείνα που δημιουργούνται ανάμεσα σε δύο παράθυρα, ή τεχνητή προέλευση, για παράδειγμα το air condition. Ποτέ δεν θα ευδοκιμήσει το φυτό σας εάν βρίσκεται απέναντι από το air condition, τοποθετημένο σε μικρή γλάστρα μέσα σε ασφυκτικά ζεστό περιβάλλον έντονης ηλιοφάνειας

rsz_kentia_1         rsz_kentia_2

  • ΧΑΜΕΔΟΡΕΑ

Φυτό πολυετές που ανήκει στην οικογένεια των φοινικοειδών και παρουσιάζει τεράστια αντοχή σε δυσοίωνες καιρικές συνθήκες. Το πλούσιο φυλλωμά του αναπτύσσεται με σχετική ευκολία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη και εμφανίζει απαιτήσεις σε νερό παρά μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε το χρειάζεται αρκετά. Το μοναδικό του μειονέκτημα έγκειται στο γεγονός ότι το πυκνό φυλλωμά του δεν αναπτυσσεται σε μεγάλο ύψος, δεν ξεπερνά το 1,5μ, αλλά αντίθετα αποκτά γρηγορότερα εντυπωσιακό όγκο, δημιουργώντας από μόνο του μια καταπράσινη γωνιά στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Εάν κιτρινίσουν οι άκρες των φύλλων του, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φοινικοειδή, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας αφού είναι αποτέλεσμα κάποιου παροδικού εξωτερικού παράγοντα και με την αφαίρεση τους δεν προκαλείται ζημιά στο υπόλοιπο φυτό.

rsz_chameadorea_1         rsz_chameadorea_2

  • ΜΠΟΥΚΑΡΝΕΑ

Φυτό χαρακτηριστικό για το σχήμα του κορμού του και τα σκληρά, μακριά και λογχοειδή φύλλα του που τις περισσότερες φορές κρέμονται εως τη βάση της γλάστρας του. Αξιοπρόσεχτη είναι η αντοχή του ειδικά σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης και ξηρασίας, για αυτό το λόγο σπάνια συνοδεύει άλλα φυτά σε μια σύνθεση, καθώς οι διαφορετικές ανάγκες τους σε νερό σίγουρα θα προκαλέσουν πρόβλημα στην μπουκαρνέα (σάπισμα ). Η έλλειψη φωτός και του λιπάσματος δεν το καταστρέφει, αλλά του αφαιρεί την ζωντάνια που θα αποκτούσε εάν λάμβανε τις αναγκαίες δόσεις την κατάλληλη στιγμή. Η ιδανική της θέση βρίσκεται πάνω σε ένα γραφείο, ένα ράφι βιβλιοθήκης, ένα παράθυρο κουζίνας ή στην είσοδο κάποιας καφετέριας ή εστιατορίου.

rsz_beaucarnea_1       rsz_beaycarnea_2

  • ΖΑΜΙΑ

Φυτό πολυετές με ξεχωρίστο γνώρισμα το ελκυστικά γυαλιστερό του φύλλωμα που προέρχεται από ένα παχύ καταπράσινο κορμό και μια εξίσου εντυπωσιακή καρύδα. Εξαιρετικής αντοχής, προτιμά τις φωτεινές αλλά ημισκιερές θέσεις χωρίς εδαφολογικές ιδιοτροπίες και ανάγκη εμπλουτισμού του χώματος σε τακτά διαστήματα. Σε σημεία με λιγοστό φώς και περιορισμένο χώρο, πλαισιώνουν ιδανικά μια ξύλινη κατασκευή και σίγουρα επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μοναδικό του ελάττωμα είναι η ευαισθησία του κατά την μεταφύτευση, εφόσον απαιτείται λεπτομέρεια, προσοχή και επιδεξιότητα.

rsz_zamia_1

 

Όλοι αυτοί οι τύποι φοινικοειδών που μπορούν ακόμα και μέσα στο σπίτι να σας δώσουν την αίσθηση ενός τροπικού παραδείσου, υπάρχουν στα φυτώρια ΚΕΝΤΙΑ σε πολλά μεγέθη και τιμές για να επιλέξετε εκείνο που σας ταιριάζει καλύτερα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Συντήρηση βολβών μετά το πέρας της ανθοφορίας τους

Πολλοί είναι οι λάτρεις των βολβών που δεν γνωρίζουν όμως πώς να τους συντηρήσουν ...

Περισσότερα

Λουλούδια στο βάζο

Για να διατηρηθούν κομμένα λουλούδια στο βάζο περισσότερες ημέρες θα πρέπει να ακολου...

Περισσότερα

Давно искали, где заработать? Значит мостбет создан именно для вас!

Άμεση Εξυπηρέτηση

Άμεση διεκπεραίωση παραγγελίας και μεταφορά φυτών

Στα Φυτώρια ΚΕΝΤΙΑ με γνώμονα πάντα την ποιότητα των προϊόντων μας, την καλή και...

Περισσότερα

Εύρεση Σπανίων Φυτών

Σπάνια φυτά από όλο τον κόσμο

Με περισσότερα από 500 είδη και με ένα δίκτυο συνεργατών που έχουμε αναπτύξει σε ολόκ...

Περισσότερα