Σας Προτείνουμε

Οι κήποι της βροχής και τα υδρόβια φυτά τους

Υδρόβια φυτά στα φυτώρια Κέντια Υδρόβια φυτά στα φυτώρια Κέντια

Οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές των τελευταίων ετών επέφεραν στον πλανήτη μας μια ανοσορροπία στα καιρικά φαινόμενα που συχνά μεταφράζεται είτε με υπερβολικές βροχοπτώσεις και χιόνια είτε με μακρές περιόδους ξηρασίας. Η σύγχρονη κηπουρική προκειμένου να αντιμετωπίσει το θέμα εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες,  καταφεύγει σε νέες μεθόδους πειραματιζόμενη με αρκετή κάθε φορά επιτυχία. Μια τέτοια επιλογή είναι και οι διάσημοι πλέον  κήποι της βροχής ή αλλιώς rain gardens, που κοσμούν ήδη πολλά δημόσια κτίρια σε Αμερική και Ευρώπη. Πρόκειται στην πραγματικότητα για κατασκευές που αιχμαλωτίζουν το βρόχινό νερό και απαλλάσσοντας το με τη βοήθεια φίλτρων από κάθε βλαβερό στοιχείο,  το χρησιμοποιούν για να διατηρήσουν ολοζώντανο και ακμαίο τον κήπο και τα φυτά του. Με την χρήση διαφορετικών ειδών χώματος αλλά και πετρωμάτων σε ένα άριστα διαμορφωμένο υπόγειο δίκτυο, το νερό που εμφανίζεται επιφανειακά στο έδαφος εγκλωβίζεται και κατευθύνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να ακολουθείται ένας φυσικός κύκλος ύδατος σε όλα τα πιθανά σημεία. Αν και η διαδικασία φαίνεται σχετικά απλή, στην πραγματικότητα δεν είναι κυρίως λόγω της εκτεταμμένης μόλυνσης του περιβάλλοντος. Τα εδάφη των κατοικημένων περιοχών έχουν απολέσει μεγάλο τμήμα της αρχικής τους μορφολογίας με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπερχειλίζουν και να συσσωρεύεται νερό σε διάφορα σημεία για σημαντικό χρονικό διάστημα, προκαλώντας επιπλέον μόλυνση.  Ειδικά σε περιόδους εκτεταμμένης ξηρασίας αυτός ο κίνδυνος είναι όλο και σοβαρότερος που σε συνδυασμό με την ήδη επιβαρυμμένη με χημικά ατμόσφαιρα που υπάρχει γύρω μας εξελίσσεται σε αληθινό εφιάλτη . Επομένως η χρήση των σωστών υλικών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της όλης εργασίας ούτως ώστε η συσσωρεύτική ικανότητα του εδάφους να αυξηθεί κατά 10 φορές τουλάχιστον. Σε ένα κήπο της βροχής σπάνια συναντά κανείς τοξίνες η άλλα επιβαρυντικά στοιχεία, καθώς η κλινηση του νερού τα απομακρύνει με τεράστια ευκολία. Πολύ σημαντική λεπτομέρεια  αποτελεί και η επιλογή της θέσης των κήπων αυτών συνήθως κοντά σε υδάτινους πόρους ή σημεία με έντονη υγρασία όπως υδρορροές, δεξαμενές νερού ή ακόμα και έλη ή λιμνάζοντα ύδάτα. Τέλος ολοκληρώντας έναν τέλειο κήπο βροχής είναι απαραίτητο να επιλέξουμε και εκείνα τα φυτά που θα τον πλαισιώσουν αρμονικά και θα του αποδώσουν το απόλυτο αισθητικό καλλωπισμό. Τα φυτώρια Κέντια προτείνουν 5 είδη πολυετών ποών που συνδυάζουν την ομορφιά με την λειτουργικότητα σε ένα τέλειο ισορροπημένο Σύνολο.

1. Iris pseudacorus

Χωρίς αμφιβολία το εντυπωσιακότερο υδρόβιο φυτό τόσο λόγω του κατακίτρινου λουλουδιού του όσο και εξαιτίας του φυλλώματος του που είναι πυκνό, πράσινο και στέκεται ολότελα ευθυτενές. Η ίριδα ζεί σε προσήλιες ή ημισκιερές θέσεις για πολλά πολλά χρόνια ανθίζοντας από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο αδιάκοπα. Το όνομά της είναι ελληνικό, φτάνει μέχρι το 1 μέτρο ύψος και είναι η ιδανική λύση για σημεία με άφθονη υγρασία. Το χώμα που φιλοξενεί την ίριδα οφείλει να έχει χαμηλό ph και η λίπανση της να είναι αυστηρά σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες και έρευνες αποτελεί το επόμενο υποκατάστατο του καφέ παγκοσμίως. Είναι φυτό που πολλαπλασιάζεται με Ριζώματα και σπάνια παγώνει το χειμώνα.

20180709 170138 170x170

2. Typha minima

Πολυετής ανθοφορος θάμνος που σε πλήρη ανάπτυξη δεν ξεπερνά το 1 μέτρο. Φύεται στη χώρα μας από τα αρχαία χρόνια σε έλη και τις όχθες των λιμνών. Το πλούσιο φύλλωμα  του έχει την ιδιότητα να στέκεται όρθιο και πολύ φουντωτό προκαλώντας το βλέμμα  σε μόνιμη βάση. Πολύ ιδιαίτερο είναι τόσο το λουλούδι του όσο και ο καρπός του χρησιμοποιείται σε εκκεντρικές διακοσμητικές προτάσεις κυρίως λόγω της τεράστιας διάρκειας ζωής που εμφανίζει. Η typha minima είναι γνωστή και ως dwarf curtail εξαιτίας του ιδιόμορφου σχήματος των φύλλων της. Αγαπά και αυτή τις προσήλιές θέσεις και πολλαπλασιάζεται με ριζώματα. Το άνθος της αποξηραίνετσι με μεγάλη επιτυχία και διατηρείται μακροχρόνια.

20180709 170129 170x170

3. Acorns calamus variegatus 

Φυτό υδρόβιο που στην μορφολογία του θυμίζει έντονα άλλα αγρωστώδη φυτά όπως για παράδειγμα την δίχρωμη ποικιλία του carex. Σπάνια ανθίζει, όταν όμως αυτό συμβαίνει μοσχοβολάει ολόκληρο το φυτό. Είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό με το πολύ φουντωτό δίχρωμο φύλλωμα του που αποτελείται από πολλά και λεπτά λογχοειδή φύλλα. Ο καρπός του θυμίζει μικρό μούρο και εμφανίζεται την καλοκαιρινή περίοδο όπως και τα υπόλοιπα υδρόφιλα φυτά. Πρόκειται για μια πολυετή πόα εύκολη στη διαχείριση καθώς δεν νοσεί σχεδόν ποτέ και ελάχιστα αρρωσταίνει. Ιδανική φύτευση είναι σε τεχνητές λίμνες ή μέρη με έντονη υγρασία. Το μοναδικό του πλεονέκτημα είναι ότι έχει πολύ σοβαρή καλυπτικό δυνατότητα ειδικά σε σημεία με άμεση πρόσβαση σε νερό.

20180709 170124 170x170

4. Iris ensata kaempferi 

Φυτό υδρόβια ιαπωνικού κήπου με καταγωγή από την βορειοανατολική Ασία και Ρωσία και πολύ επιβλητικό άνθος στο χρώμα του μωβ. Έχει τα χαρακτηριστικά των υπολοίπων (όρθιο φύλλωμα, πολλαπλασιασμός με Ριζώματα και αγάπη για τον ήλιο ) ξεχωρίζει όμως για την απίστευτη αντοχή που εμφανίζει σε χαμηλές θερμοκρασίες που κάποιες φορές φτάνουν και τους -20 βαθμούς Κελσίου. Είναι και αυτή πολυετής ανθοφορα πόα που απαιτεί χαμηλό oh στο έδαφος και φτάνει μέχρι το 1 μέτρο σε ύψος. Δεν νοσεί ούτε καταστρέφεται εύκολα ενώ η καλλιέργειά της στην Ιαπωνία από τα αρχαία χρόνια την καθιστά το δημοφιλέστερο φυτό στους λεγόμενους κήπου ιαπωνικού τύπου.

20180709 170118 170x170

5. Butomus umbelatus

Το ανθοφόρο αυτό υδρόβιο φυτό είναι το πιο εντυπωσιακό όλων καθώς αιχμαλωτίζει το βλέμμα με το υπέροχο ροζ λουλούδι που εμφανίζει κάθε καλοκαίρι σε σχήμα ομπρέλας. Πρόκειται για πολυετή ανθοφόρα πόα με πράσινο πυκνό φύλλωμα που δεν ξεπερνά το 1 μέτρο σε ύψος και αγαπά το νερό και την υγρασία όσο τίποτα άλλο. Σε μαύρη τύρφη ειδική για βαλτώδη φυτά το butomus είναι η τέλεια λύση για λίμνες ή όχθες μικρών ρυακιών όπου με πανέμορφο λουλουδάκι του θα μετατρέψει ένα απλό φυσικό τοπίο σε μια ολανθιστη και καταπράσινη όαση. Δύσκολα παγώνει και ακόμα πιο δύσκολα αρρωσταίνει, όμως χρειάζεται κάποιες φορές και ένα λίπασμα ανθοφορίας ούτως ώστε τα άνθη του να διατηρηθούν σε μπουκέτο μπουκέτο όπως είναι και το φυσικό του γνώρισμα.

20180709 170112 170x170

Στα φυτώρια μας μπορείτε να βρείτε υδρόβια φυτά σε πολλά καλές τιμές σχεδόν όλο το χρόνο κατόπιν παραγγελίας.

 

Οραματιστείτε και πραγματοποιήστε τον μικρό σας παράδεισο 

Το Bet on Alfa είναι μια μοναδική πλατφόρμα που σας επιτρέπει να στοιχηματίζετε στην αγαπημένη σας ομάδα και να κερδίσετε χρηματικά έπαθλα.

Νέα Φυτά/Καλλιέργειες

Χρήσιμες Συμβουλές

4 οξύφυλλα φυτά: αζαλέα, καμέλια,ορτανσία και γαρδένια

Ποιό είναι εκείνο το κοινό χαρακτηριστικό που συνδέει μια ομάδα φυτών εκ των οποίω...

Περισσότερα

Μεταφύτευση

Όλα τα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου που αναπτύσονται σε γλάστρα χρειάζονται μ...

Περισσότερα

Λίλιουμ:το λουλούδι με τα 30 διαφορετικά πανέμορφα είδη

  Όλα τα ανθοφόρα τροπικά φυτά που είναι γνωστά σήμερα στο ευρύτατο κοινό ξεχωρίζουν...

Περισσότερα

Давно искали, где заработать? Значит мостбет создан именно для вас!

Άμεση Εξυπηρέτηση

Άμεση διεκπεραίωση παραγγελίας και μεταφορά φυτών

Στα Φυτώρια ΚΕΝΤΙΑ με γνώμονα πάντα την ποιότητα των προϊόντων μας, την καλή και...

Περισσότερα

Εύρεση Σπανίων Φυτών

Σπάνια φυτά από όλο τον κόσμο

Με περισσότερα από 500 είδη και με ένα δίκτυο συνεργατών που έχουμε αναπτύξει σε ολόκ...

Περισσότερα