Το αμπέλι ή αλλίως κλήμα είναι ένα πολυετές φυτό εξωτερικού χώρου καρποφόρο, πολύ δημοφιλές και γνωστό στη χώρα μας για τις πολλάπλές του χρήσεις του από τα αρχαία ακόμα χρόνια. Οι πρώτες καλλιέργειες που έγιναν στην Ελλάδα τοποθετούνται στα βόρεια της χώρας την πρώτη χιλιετιρίδα προ Χριστού και ακολουθούν οι αποικίες στην Ν.Ιταλία αρκετά αργότερα και η Γαλλία και Μ Βρετανία στην σύγχρονη εποχή. Εκτός από τα φύλλα που χρησιμοποιούνται τόσο στην μαγειρική όσο και σε άλλες κηπουρικές εργασίες, το φυτό καλλιεργείται βασικά για τον καρπό του το σταφύλι που καταναλώνεται είτε νωπό σαν φρούτο, είτε αποξηραμένο με την μορφή σταφίδας και είτε σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή κρασιού. Λόγω της ταχύτατης ανάπτυξης του και των πολλών διακλαδώσεων που εμφανίζει είναι είδος που μπορεί να καρπίσει ήδη από το τρίτο χρόνο και πολύ πλουσιοπάροχα, πράγμα που το καθιστά πρωταγωνιστή ανάμεσα στα φυτά που καλλιεργούνται σε εντατικό ρυθμό σε παγκόσμια κλίμακα. Για αυτόν τον λόγο τα Φυτώρια Κέντια παραθέτουν τρία βασικά πράγματα που οφείλει να γνωρίζει όποιος προσπαθήσει να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με το αντικείμενο ακόμα και σε καθαρά ερασιτεχνικό επίπεδο. Το πρώτο αφορά τον πολλαλασιασμό του είδους που πραγματοποιείται πάντα με 2 τρόπους, το μόσχευμα που είναι και πιο απλό αλλά ωστόσο αρκετά παρακινδυνευμένο και τον εμβολιασμό, μια τεχνική πιο δύσκολη αλλά και πιο αποδοτική ειδικά σε προβληματικές και άκρως απομονωμένες περιοχές. Το μόσχευμα είναι μια διαδικασία κοπής μικρών βεργών κλήματος από ηδη προυπάρχοντα φυτά που σε συνθήκες ελάχιστης υγρασίας και υψηλής θερμοκρασίας ( 23-29 βαθμούς Κελσίου ) με την βοήθεια των κατάλληλων λιπασμάτων να μπορούν να αποκτήσουν επιφανειακό ριζικό σύστημα και να αποτελέσουν τα μελλοντικά φυτά ενός πολύ παραγωγικού αμπελιού. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η απόλυτη υγιεινή του φυτού χρησιμοποιώντας δειγματα απαλλαγμένα απο αρρώστιες όπως για παράδειγμα η φυλλοξήρα και άλλες, και εργαλεία πλήρως αποστειρωμένα. Η χρήση χλωρίνης κάθε φορά είναι απλή, έυκολη και σίγουρα αποτελεσματική μέθοδος για κάθε παρόμοια εργασία. Επίσης είναι σημαντικό τα δείγματα να φέρουν ταχαρακτηριστικά της ποικιλίας που ενδιαφέρει τον εκάστοτε καλλιεργητή και να υπάρχει και η ανάλογη πιστοποίηση με σκοπό να αποφευχθούν μελλοντικές δυσκολίες σχετικά με την διάθεση των προιόντων. Ο εμβολιασμός από την άλλη διενεργείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την περιοχή, τον καλλιεργητή και τον τύπο του κρασιού που θα είναι το τελικό προιόν του αμπελιού. Συνήθως πραγματοποιείται σε αμερικάνικα αντιφυλλοξηρικά υποκείμενα πολλών τύπων που επιλέγονται έτσι ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με την ποικιλία που θα φιλοξενήσουν και να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η διαδικασία του εμβολιασμού κρύβει κινδύνους μόνο στην περίπτωση που τα δύο κλαδιά, που θα έρθουν σε άμεση επαφή δεν έχουν την ίδια διάμετρο και παρόμοια δομή, όπως επίσης και κατά την διάρκεια μιας έντονης βροχόπτωσης, που θα δημιουργήσει υπερβολική υγρασία γύρω από φυτό και είναι πιθανό να προκαλέσει καταστροφικές μυκητιάσεις. Το ένωμα του εμβολιασμού πάντα καλύπτεται με δέσιμο, ώστε να επουλωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να δημιουργήσει έναν και μοναδικό συμπαγή κορμό. Πολλές φορές δεν πετυχαίνει με την πρώτη φορά και χρειάζεται κάποια περισσότερη εμπειρία αλλά με τον καιρό και την συνεχή προσπάθεια η επιτυχία είναι σχεδόν σίγουρη. Το δεύτερο μυστικό του παραγωγικού αμπελιού είναι το σωστό κλάδεμα του την εποχή που χρειάζεται και με τον τρόπο που επιβάλλεται από τις συνθήκες, την περιοχή και τις ποικιλίες. Όλα τα κλήματα δεν κλαδεύονται με τιν ίδιο τρόπο και στον ίδιο χρόνο. Καλή σε αυτό το σημείο είναι πρώτα η απόλυτη γνώση της ποικιλίας του σταφυλιού και των χαρακτηριστικών της και ύστερα η συνδρομή κάποιου ειδικού σε αυτήν την διαδικασία, λύση ασφαλέστερη και οικονομικότερη από όλες. Η περίοδος κλαδέματος είναι κατά τη διάρκεια του χειμώνα από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο και όσο πιο βόρεια τόσο πιο αργά οφείλει να γίνεται. Το κλάδεμα και στις δύο περιπτώσεις, είτε για καρποφορία, είτε για διαμόρφωση βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του αμπελιού, ανανεώνει το φυτό, αυξάνει την παραγωγή και διαφοροποιεί την εμφάνιση του κλήματος. Καθώς το κλήμα καρπίζει πάντα στον ετήσιο βλαστό είναι απαραίτητο πάλι να χρησιμοποιηθούν εργαλεία αποστειρωμένα και όλες οι τομές να είναι εγκάρσιες προς το έδαφος, ώστε σε περίπτωση βροχής να μην συγκρατηθεί την επιφάνεια τους ίχνος υγρασίας. Το σωστότερο είναι τα αμπέλια να τοποθετούνται σε συρμάτινους σκελετούς με ξύλινα στηρίγματα και να διαμορφώνονται με βάση την κατασκευή αυτή που και είναι παραγωγικά αποδοτικότερη και βολεύει σαν σχήμα για τις υπόλοιπες εργασίες με την φρέζα. Το δάκρυ που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της εργασίας είναι ένα διαφανές υγρό ελάχιστης πυκνότητας με αξιόλογη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, καθώς περιέχει όλους τους ακατέργαστους χυμούς που κυλούν στον κορμό του φυτού. Για πολλούς επαγγελματίες το κλάδεμα του αμπελιού είναι ολόκληρη ιεροτελεστία και γίνεται πάντοτε είτε από τους ίδιους ένα ένα φυτό, είτε από άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης τους και σε άμεση συννενόηση μαζί τους. Η λανθασμένη επιλογή κλαδέματος μπορεί ακόμα και να καταστρέψει ένα ήδη διαμορφωμένο και παραγωγικό αμπέλι, ενώ η περίοδος  επαναφοράς στην αρχική κατάσταση σίγουρα δεν θα είναι σύντομη. Τέλος, τρίτο και τελευταίο είναι η λίπανση του αμπελιού και τελικά η συγκομιδή των καρπών το λεγόμενο μάζεμα τους, μια διαδικασία εξίσου σημαντική και απαραίτητη όσο και οι δύο προηγούμενες. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται και η μοναδική διαφοροποίηση που έχει η βιολογική από την απλή καλλιέργεια, όπου οι λιπάνσεις γίνονται αποκλειστικά με φυτικά προιόντα, όπως φύκια ή γεωσκώληκες χωρις την συμμετοχή κανενός χημικού στοιχείου. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση μια σωστή αναλογία αζώτου, καλίου και φωσφώρου σε ένα κλασσικό μείγμα είναι ενδεδειγμένη για τέτοιες καλλιέργειες. Κάθε Μάρτιο ή και λίγο αργότερα οι παραγωγοί σπέρνουν στη ρίζα κάθε φυτού κιλά λιπάσματος για την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, την καρπόδεση και γενικά την ενίσχυση της καλλιέργειας. Συμπληρωματικά  η εργασία αυτή πραγματοποιείται ξανά το Φθινόπωρο εαν τότε κριθεί αυτό απαραίτητο. Όταν τα φρούτα είναι σε κατάλληλο μέγεθος και ωριμότητα συλλέγονται από τα κλήματα και τότε ξεκινά η επεξεργασία τους για το κρασί. Είτε εμπειρικά, είτε με τη βοήθεια της γεύσης το μάζεμα των σταφυλιών γίνεται πάντα με το χέρι χωρίς μηχάνημα πραγμα που το καθιστά αρκετά δύσκολο και επίφοβο. Αν και οι περισσότεροι που ασχολούνται με το επάγγελμα το έχουν συνηθίσει στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ υπεύθυνη και σημαντική εργασία όπου τα λάθη δεν επιτρέπονται. Από τον Αυγουστο εως τον Σεπτέμβριο όλοι οι αμπελώνες οφείλουν να έχουν τρυγηθεί με τον σωστό τρόπο, ώστε η νέα περίοδος που ακολουθεί να τους βρεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.  Όσο περισσότερο μένει ένα σταφύλι πάνω στο κλήμα τόσο αυξάνονται τα σάκχαρα που διαθέτει, άρα γίνεται γλυκύτερο, και από έναν βαθμό και ύστερα θα είναι σχεδόν ακατάλληλο για την παραγωγή κρασιού. Όσον αφορά την χώρα μας την Ελλάδα, που διαθέτει πολύ αξιόλογη και εκλεπτυσμένη παραγωγή κρασιού, τα τελευταία χρόνια γίνονται πολύ σοβαρές προσπάθειες να αντιμετωπιστεί πιο επαγγελματικά το θέμα με την βελτίωση της ποιότητας και την παράλληλη στροφή μέσω των εξαγωγών σε άγνωστες μέχρι τώρα αγορές ούτως ώστε το προιόν να γίνει γνωστό σε όλη την υφήλιο. Βέβαια αυτό απαιτεί από τους παραγωγούς και το κράτος χρόνιες επίμονες προσπάθειες και αρκετή δουλειά σε συνδυασμό με την διατήρηση των παραδοσιακών τοπικών ποικιλίων που η χώρα διαθέτει. Εαν δεν διατηρηθεί το τοπικό στοιχείο και χρώμα στην παράδοση του ελληνικού κρασιού και γίνουν όλα κακέκτυπα γαλλικών και ιταλικών μεθόδων τότε θα έχει διακοπεί μια πολλά υποσχόμενη ανοδική μελλοντική πορεία.    

Οι κλασσικές καλλιέργειες φρούτων στην Ελλάδα σίγουρα δεν περιλαμβάνουν είδη και ποικιλίες μικρόκαρπων σκληροτράχηλων θάμνων  με μέτρια ανάπτυξη και σχετικά περιορισμένη παραγωγή που παραδοσιακά πρωταγωνιστούν στις ευρωπαικές προτιμήσεις και γνωρίζουν τόσο μεγάλη ανάπτυξη τα τελυταία χρόνια σε όλα τα κράτη της γηραιάς ηπείρου. Ροδάκινα, αχλάδια, μήλα και πορτοκάλια, χαρακτηριστικά ελληνικά είδη που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες σε όλη τη χώρα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με άλλα είδη λιγότερο διαδεδομένα αλλά εξίσου όπως αποδεικνύεται επικερδή. Σε αυτήν την δεύτερη κατηγορία ανήκει και ένα φρούτο πολύ γευστικό και θρεπτικό, αλλά μικροσκοπικό σε μέγεθος και σκούρο σε χρώμα. Το μύρτιλλο προέρχεται από έναν μικρό θάμνο, φυλλοβόλο με καταγωγή από την Β. Αμερική και τον Καναδά που εμφανίζεται σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως η Ιαπωνία και η Ν.Ζηλανδία, με διαφορετικά όμως ονόματα. Απλώς blueberry ;ή huckleberry πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν μετρίου μεγέθους καρποφόρο θάμνο με τεράστια αντοχή στο κρύο που ζεί και ευδοκιμεί σε οξινα εδάφη και περιοχές. Η καλλιέργεια του προυποθέτει ph μεταξύ 4,0-5,5 σε σημεία με άριστη αποστράγγιση και σχετικά αμμώδη. Σαν φυτό σπάνια νοσεί και συνήθως οι ασθένειες που το προσβάλλουν δεν είναι ιδιαίτερης σοβαρότητας. Το μύρτιλλο φυτεύεται 1μΧ1μ σε χωράφια και εξωτερικούς χώρους με άμεση ηλιοφάνεια, αν και δεν επηρεάζεται και από ημισκιερά μέρη. Κλαδεύεται προαιρετικά και κυρίως μια φορά ετησίως και αναπτύσσεται σε έναν πανέμορφο θάμνο που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 2,5μ σε ύψος. Τα ελλειπτικού σχήματος φύλλα του είναι πολύ γυαλιστερά και έχουν μέχρι και 5εκ μήκος, ενώ τα λουλούδια του έχουν χαρακτηριστικό ροζ χρώμα και μοιάζουν με μικρές όμορφες καμπανούλες. Το καλοκαίρι το φυτό ανθίζει και καρπίζει με μικροσκοπικούς, αλλά πολύ εύγευστους και ζουμερούς σκουρόχρωμους καρπούς.Το φθινόπωρο όλο το φύλλωμα μετατρέπεται σε έναν κοκκινωπό σύνολο πολύ θελκτικό στο μάτι, ενώ στην αρχή του χειμώνα χάνονται τόσο τα φύλλα όσο και οι καρποί. Βέβαια όσοι γνωρίζουν το φυτό και το καλλιεργούν χρόνια είναι εξοικειωμένοι με το γεγονός οτι για να καρποφορήσει ικανοποιητικά το μύρτιλλο προυποθέτει μια πολύ βασική λεπτομέρεια. Είναι απαραίτητο να περάσει κατά την διάρκεια του χειμώνα τουλάχιστον 800 ώρες σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μια διαδικασία που συναντάται σε πολλά φυτά μεταξύ των οποίων και η ορτανσία. Η λίπανση των μύρτιλλων ακολουθεί τη τακτικότητα πολλών άλλων οπωροφόρων δέντρων και είναι πολύ ουσιώδης και αναπόφευκτη για μια εντατική και σοβαρη καλλιέργεια.

 

Στα φυτώρια μας μπορείτε να βρείτε φυτά μύρτιλλου με απευθείας εισαγωγή από το εξωτερικό σε ΑΑΑ ποιότητα και σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 2,80 ευρώ+ ΦΠΑ ανα φυτό μαζί με τα μεταφορικά ( ελάχιστη ποσότητα 500 τμχ ).

Η πρωτοχρονιά σε όλα τα κράτη και έθνη του κόσμου γιορτάζεται πάντα με μεγαλοπρέπεια και χαρά την πρώτη ημέρα κάθε νέου έτους συνοδευόμενη από όλα τα έθιμα και τις συνήθειες του κάθε λαού. Μοναδική εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι οι Κινέζοι, ένα έθνος που συνηθίζει να ακολουθεί ένα διαφορετικό ημερολόγιο που επιβάλλει ο εορτασμός της πρωτοχρονιάς να είναι μεταβλητός και να ακολουθεί πάντα την δεύτερη πανσέληνο μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Με βάση λοιπόν τις κινήσεις του φεγγαριού και το ηλιακό ημερολόγιο, σε κάποια ημερομηνία μεταξύ των μέσων του Ιανουαρίου και των μέσων του Φεβρουαρίου, τοποθετείται πάντα η λεγόμενη κινέζικη πρωτοχρονιά. Για 15 ολόκληρες μέρες σύσωμο το έθνος μετακινείται προκειμένου να βρεθεί ο καθένας με την οικογένεια του σε μια τόσο σημαντική στιγμή, να γιορτάσει και να περάσει όμορφα με τους αγαπημένους του. Πυροτεχνήματα και άπειρα κόκκινα φαναράκια σηματοδοτούν την έναρξη των εκδηλώσεων που πολλοί τισ ταυτίζουν με το αμερικάνικη γιορτή των Ευχαριστιών. Το κόκκινο της φωτιάς είναι το κυρίαρχο στοιχείο και με τις αποχρώσεις του διακοσμεί τα πάντα ακόμα και τον φυσικό διάκοσμο. Δράκοι που βγάζουν φωτιές και αποτελούν το σύμβολο της καλοτυχίας σε συνδυασμό με εξαιρετικά παραδοσιακά εδέσματα και φυσικά άπειρα λουλούδια συνθέτουν ένα άκρως εορταστικό σκηνικό. Η σπεσιαλιτέ είναι πάντα το κοτόπουλο και το ψάρι μαγειρεμένα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους αλλά και πολλά πολλά γλυκίσματα και ποτά. Ο διάκοσμος πλαισιώνεται τέλεια από πολλές πολλές κατακόκκινες αζαλέες, ένα φυτό αυτόχθον στην Κίνα, πολύ χαρακτηριστικό της γιορτής αυτής. Το φρούτο που κυριαρχεί είναι το μανταρίνι, ενώ οι ενδυμασίες είναι αντίστοιχες των ευρωπαικών προτύπων, τόσο σε ομορφιά όσο και σε πολυτέλεια. Χοροί και παρελάσεις λαμβάνουν χώρα στις περισσότερες περιοχές σε πολύ εορταστικούς ρυθμούς, ειδικά στην πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις. Στην χώρα μας και ειδικά στην πόλη μας κάθε χρόνο το μανοδικό σημείο που γιορτάζεται παραδοσιακά και εθιμοτυπικά η κινέζικη πρωτοχρονιά είναι το Regency Casino Θεσσαλονίκης. Εκεί γίνεται συστηματική προσπάθεια ώστε για περισσότερο από μια εβδομάδα ο εκάστοτε καλεσμένος να μεταφερθεί νοερά αλλά και σωματικά στο πνεύμα και το κλίμα της γιορτής. Η διακόσμηση, το τελετουργικό των εδεσμάτων αλλά και διάφορες άλλες εκδηλώσεις που σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο, απαρτίζουν ένα πολύπλευρο και διασκεδαστικό πρόγραμμα που κεντρίζει το ενδιαφέρον και του πιο απλού θεατή. Στο πλαίσιο μιας καθαρά εναλλακτικής διασκέδασης, ο καθένας θα μπορούσε να συμμετέχει ενργά και να περάσει μαι ευχάριστη και εντελώς διαφορετική από αυτά που έχει συνηθίσει βραδιά. 

Χρήσιμες Συμβουλές

Τρείς κύριες αρρώστιες στα φυτά εξωτερικού χώρου

Τα φυτά εξωτερικού χώρου στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας, επειδή είναι εντελώς εκτε...

Περισσότερα

Τρείς χρυσοί κανόνες για ένα όμορφο, καταπράσινο και ολάνθιστο Καλοκαίρι

    Το Καλοκαίρι στην χώρα μας είναι η ωραιότερη εποχή με το πιο ονειρεμένο σκηνικό...

Περισσότερα

Ένα μικρό μυστικό κλαδέματος για περισσότερη ανθοφορία στην τριανταφυλλιά σας

Η τριανταφυλλιά είναι ένας δημοφιλής ανθοφόρος θάμνος, πολύ αγαπητός στους Έλληνες εδ...

Περισσότερα

Άμεση Εξυπηρέτηση

Άμεση διεκπεραίωση παραγγελίας και μεταφορά φυτών

Στα Φυτώρια ΚΕΝΤΙΑ με γνώμονα πάντα την ποιότητα των προϊόντων μας, την καλή και...

Περισσότερα

Εύρεση Σπανίων Φυτών

Σπάνια φυτά από όλο τον κόσμο

Με περισσότερα από 500 είδη και με ένα δίκτυο συνεργατών που έχουμε αναπτύξει σε ολόκ...

Περισσότερα