Οι κλασσικές καλλιέργειες φρούτων στην Ελλάδα σίγουρα δεν περιλαμβάνουν είδη και ποικιλίες μικρόκαρπων σκληροτράχηλων θάμνων  με μέτρια ανάπτυξη και σχετικά περιορισμένη παραγωγή που παραδοσιακά πρωταγωνιστούν στις ευρωπαικές προτιμήσεις και γνωρίζουν τόσο μεγάλη ανάπτυξη τα τελυταία χρόνια σε όλα τα κράτη της γηραιάς ηπείρου. Ροδάκινα, αχλάδια, μήλα και πορτοκάλια, χαρακτηριστικά ελληνικά είδη που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες σε όλη τη χώρα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με άλλα είδη λιγότερο διαδεδομένα αλλά εξίσου όπως αποδεικνύεται επικερδή. Σε αυτήν την δεύτερη κατηγορία ανήκει και ένα φρούτο πολύ γευστικό και θρεπτικό, αλλά μικροσκοπικό σε μέγεθος και σκούρο σε χρώμα. Το μύρτιλλο προέρχεται από έναν μικρό θάμνο, φυλλοβόλο με καταγωγή από την Β. Αμερική και τον Καναδά που εμφανίζεται σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως η Ιαπωνία και η Ν.Ζηλανδία, με διαφορετικά όμως ονόματα. Απλώς blueberry ;ή huckleberry πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν μετρίου μεγέθους καρποφόρο θάμνο με τεράστια αντοχή στο κρύο που ζεί και ευδοκιμεί σε οξινα εδάφη και περιοχές. Η καλλιέργεια του προυποθέτει ph μεταξύ 4,0-5,5 σε σημεία με άριστη αποστράγγιση και σχετικά αμμώδη. Σαν φυτό σπάνια νοσεί και συνήθως οι ασθένειες που το προσβάλλουν δεν είναι ιδιαίτερης σοβαρότητας. Το μύρτιλλο φυτεύεται 1μΧ1μ σε χωράφια και εξωτερικούς χώρους με άμεση ηλιοφάνεια, αν και δεν επηρεάζεται και από ημισκιερά μέρη. Κλαδεύεται προαιρετικά και κυρίως μια φορά ετησίως και αναπτύσσεται σε έναν πανέμορφο θάμνο που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 2,5μ σε ύψος. Τα ελλειπτικού σχήματος φύλλα του είναι πολύ γυαλιστερά και έχουν μέχρι και 5εκ μήκος, ενώ τα λουλούδια του έχουν χαρακτηριστικό ροζ χρώμα και μοιάζουν με μικρές όμορφες καμπανούλες. Το καλοκαίρι το φυτό ανθίζει και καρπίζει με μικροσκοπικούς, αλλά πολύ εύγευστους και ζουμερούς σκουρόχρωμους καρπούς.Το φθινόπωρο όλο το φύλλωμα μετατρέπεται σε έναν κοκκινωπό σύνολο πολύ θελκτικό στο μάτι, ενώ στην αρχή του χειμώνα χάνονται τόσο τα φύλλα όσο και οι καρποί. Βέβαια όσοι γνωρίζουν το φυτό και το καλλιεργούν χρόνια είναι εξοικειωμένοι με το γεγονός οτι για να καρποφορήσει ικανοποιητικά το μύρτιλλο προυποθέτει μια πολύ βασική λεπτομέρεια. Είναι απαραίτητο να περάσει κατά την διάρκεια του χειμώνα τουλάχιστον 800 ώρες σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μια διαδικασία που συναντάται σε πολλά φυτά μεταξύ των οποίων και η ορτανσία. Η λίπανση των μύρτιλλων ακολουθεί τη τακτικότητα πολλών άλλων οπωροφόρων δέντρων και είναι πολύ ουσιώδης και αναπόφευκτη για μια εντατική και σοβαρη καλλιέργεια.

 

Στα φυτώρια μας μπορείτε να βρείτε φυτά μύρτιλλου με απευθείας εισαγωγή από το εξωτερικό σε ΑΑΑ ποιότητα και σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 2,80 ευρώ+ ΦΠΑ ανα φυτό μαζί με τα μεταφορικά ( ελάχιστη ποσότητα 500 τμχ ).

Η πρωτοχρονιά σε όλα τα κράτη και έθνη του κόσμου γιορτάζεται πάντα με μεγαλοπρέπεια και χαρά την πρώτη ημέρα κάθε νέου έτους συνοδευόμενη από όλα τα έθιμα και τις συνήθειες του κάθε λαού. Μοναδική εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι οι Κινέζοι, ένα έθνος που συνηθίζει να ακολουθεί ένα διαφορετικό ημερολόγιο που επιβάλλει ο εορτασμός της πρωτοχρονιάς να είναι μεταβλητός και να ακολουθεί πάντα την δεύτερη πανσέληνο μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Με βάση λοιπόν τις κινήσεις του φεγγαριού και το ηλιακό ημερολόγιο, σε κάποια ημερομηνία μεταξύ των μέσων του Ιανουαρίου και των μέσων του Φεβρουαρίου, τοποθετείται πάντα η λεγόμενη κινέζικη πρωτοχρονιά. Για 15 ολόκληρες μέρες σύσωμο το έθνος μετακινείται προκειμένου να βρεθεί ο καθένας με την οικογένεια του σε μια τόσο σημαντική στιγμή, να γιορτάσει και να περάσει όμορφα με τους αγαπημένους του. Πυροτεχνήματα και άπειρα κόκκινα φαναράκια σηματοδοτούν την έναρξη των εκδηλώσεων που πολλοί τισ ταυτίζουν με το αμερικάνικη γιορτή των Ευχαριστιών. Το κόκκινο της φωτιάς είναι το κυρίαρχο στοιχείο και με τις αποχρώσεις του διακοσμεί τα πάντα ακόμα και τον φυσικό διάκοσμο. Δράκοι που βγάζουν φωτιές και αποτελούν το σύμβολο της καλοτυχίας σε συνδυασμό με εξαιρετικά παραδοσιακά εδέσματα και φυσικά άπειρα λουλούδια συνθέτουν ένα άκρως εορταστικό σκηνικό. Η σπεσιαλιτέ είναι πάντα το κοτόπουλο και το ψάρι μαγειρεμένα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους αλλά και πολλά πολλά γλυκίσματα και ποτά. Ο διάκοσμος πλαισιώνεται τέλεια από πολλές πολλές κατακόκκινες αζαλέες, ένα φυτό αυτόχθον στην Κίνα, πολύ χαρακτηριστικό της γιορτής αυτής. Το φρούτο που κυριαρχεί είναι το μανταρίνι, ενώ οι ενδυμασίες είναι αντίστοιχες των ευρωπαικών προτύπων, τόσο σε ομορφιά όσο και σε πολυτέλεια. Χοροί και παρελάσεις λαμβάνουν χώρα στις περισσότερες περιοχές σε πολύ εορταστικούς ρυθμούς, ειδικά στην πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις. Στην χώρα μας και ειδικά στην πόλη μας κάθε χρόνο το μανοδικό σημείο που γιορτάζεται παραδοσιακά και εθιμοτυπικά η κινέζικη πρωτοχρονιά είναι το Regency Casino Θεσσαλονίκης. Εκεί γίνεται συστηματική προσπάθεια ώστε για περισσότερο από μια εβδομάδα ο εκάστοτε καλεσμένος να μεταφερθεί νοερά αλλά και σωματικά στο πνεύμα και το κλίμα της γιορτής. Η διακόσμηση, το τελετουργικό των εδεσμάτων αλλά και διάφορες άλλες εκδηλώσεις που σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο, απαρτίζουν ένα πολύπλευρο και διασκεδαστικό πρόγραμμα που κεντρίζει το ενδιαφέρον και του πιο απλού θεατή. Στο πλαίσιο μιας καθαρά εναλλακτικής διασκέδασης, ο καθένας θα μπορούσε να συμμετέχει ενργά και να περάσει μαι ευχάριστη και εντελώς διαφορετική από αυτά που έχει συνηθίσει βραδιά. 

Χρήσιμες Συμβουλές

Πως θα σπείρετε σωστά σπόρους στον κήπο σας

Πως θα σπείρετε σωστά σπόρους στον κήπο σας 1) θα πρέπει να προμηθευτείτε τους ειδ...

Περισσότερα

Τύρφη:το άγνωστο συστατικό του χώματος, ευεργετικό ή αδιάφορο?

  Το πρώτο και ουσιαστικότερο στάδιο μιας κηπουρικής εργασίας που δημιουργεί το κα...

Περισσότερα

Ανοιξιάτικα λαχανικά: φινόκιο,αγκινάρα,παντζάρι,σπαράγγι

Στην Ελλάδα, ο καθένας από εμάς μπορεί, λόγω κλίματος και εδάφους, να διατηρεί όλο...

Περισσότερα

Άμεση Εξυπηρέτηση

Άμεση διεκπεραίωση παραγγελίας και μεταφορά φυτών

Στα Φυτώρια ΚΕΝΤΙΑ με γνώμονα πάντα την ποιότητα των προϊόντων μας, την καλή και...

Περισσότερα

Εύρεση Σπανίων Φυτών

Σπάνια φυτά από όλο τον κόσμο

Με περισσότερα από 500 είδη και με ένα δίκτυο συνεργατών που έχουμε αναπτύξει σε ολόκ...

Περισσότερα