Σας Προτείνουμε

Πόσο σημαντικά είναι τα δέντρα?32 πράγματα που κανείς δεν είχε σκεφτεί μέχρι σήμερα

Άγριο Δάσος στην Yakyshima της Ιαπωνίας Άγριο Δάσος στην Yakyshima της Ιαπωνίας

Ο σύγχρονος άνθρωπος με τον τρόπο ζωής του και τις καθημερινές συνήθείες του ακολουθεί ένα μοντέλο κοσμοθεωρίας όπου η φύση και γενικότερο το περιβάλλον διαδραμματίζει όλο και λιγότερο πρωταγωνιστικό ρόλο. Καταστρέφοντας ολόκληρα οικοσυστήματα για ενεργειακούς λόγους, βλάπτοντας ζώα και φυτά διακόπτοντας την τροφική τους αλυσίδα και επεμβαίνοντας δραστικά στη φύση με νέους γενετικούς κώδικές και υβρίδια, οι σύγχρονες κοινωνίες προκαλλούν ανυπολόγιστη ζημιά στον πλανήτη και μάλιστα πολλές φορές σε σημείο μη αναστρέψιμο. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της μέσης τιμής της θερμοκρασίας σε ετήσια βάση, η εξαφάνιση πολλών σπάνιων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας και φυσικά η εξάνλτηση των πόρων ενός ολόκληρου πλανήτη. Στον αντίποδα αυτής της θεωρίας τα Φυτώρια Κέντια παρουσιάζουν εδώ μια σειρά από λόγους για τους οποίους η φύση και ειδικά τα δέντρα είναι, όχι μόνο απαράιτητα στην ζωη μας, αλλά και άρρηκτα δεμένα με την καθημερινή μας επιβίωση σε όλα τα επίπεδα. Πρόκειται για λόγους που χωρίζονται σε 3 κατηγορίες και  καλύπτουν προσωπικούς, κοινωνικούς ακόμα κια περιβαντολογικούς τομείς. 

Προσωπικοί λόγοι

1. Τα δέντρα συμβαλλουν σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες την άμεση και ταχύτατη ανάρρωση ασθενών σε νοσοκομεία 

2. Η ύπαρξη δέντρων στον περιβάλλοντα χώρο μειώνει τους παλμούς της καρδιάς και προκαλεί αίσθηση ηρεμίας και ευεξίας

3. Η φύση και ειδικά τα δέντρα έχει αποδεχτεί οτι είναι αντικαταθλιπτικά και συμβάλλουν στην ψυχική υγιεία και ευτυχία

4. Η φύση αποτελεί και θα αποτελεί την απόλυτη και μοναδική έμπνευση για τις τέχνες, ζωγραφική, γλυπτική και λοιπά

5. Ο ευκάλυπτος, ο κέδρος και το πεύκο αναδύουν ένα διακριτικό άρωμα που ευχαριστεί και χαλαρώνει το σώμα και το πνεύμα.

6. Το καθαρό οξυγόνο που παράγουν έστω και μικρότερα σε μέγεθος δέντρα μειώνει την συχνότητα της εμφάνισης των συμπτωμάτων του άσθματος, ειδικά σε μικρές ηλικίες που είναι και περισσότερο προσαρμόσιμες.

7. Η μακροβιώτητα ορισμένων δέντρων μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας.

8. Στην χώρα μας τα οπωροφόρα δέντρα είναι πολύ δημοφιλή και διαδεδομένα λόγω κλίματος, εφοδιάζοντας την καθημερινή μας διατροφή με μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

9.  Τα δέντρα αποτελούν το φυσικό καταφύγιο για όλων των ειδών τα πουλιά που με το χαρούμενο κελάηδισμά τους γεμίζουν ευχάριστα τόσο τις πρωινές όσο και τις απογευματινές μας ώρες.

10. Τα δέντρα και οι θάμνοι οριοθετούν το χώρο ενισχύοντας την αίσθηση της ιδιωτικότητας , του προσωπικού χώρου και χρόνου που τόσο σημαντικός είναι για τον σύγχρονο άνθρωπο και την πνευματική του υγιεία 

11. Τα φυλλώματα τους είναι όμορφα και χαλαρωτικά για το βλέμμα και την ψυχή.

12. Σε όλες τις θρησκείες υπάρχουν ιερά δέντρα όπως η βελανιδιά και άλλα που θεοποιούνται και προστατεύονται.

13. Σε όλα τα γραφεία που επικοινωνούν με το περιβάλλον και υπάρχουν δέντρα η παραγωγικότητα των ανθρώπων που εργάζονται εκεί είναι πάντα αρκετά πιο αυξημένη.

 

Περιβαντολογικοί λόγοι

14. Τα δέντρα είναι γνωστό οτι απορροφούν όλες τις τοξικές ουσίες και τα καυσαέρια του περιβάλλοντος.

15. Τα δέντρα καθαρίζουν την ατμόσφαιρα παράγοντας καθαρό οξυγόνο.

16. Την μεγαλύτερη συμβολή στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής έχουν τα δέντρα που μειωνουν το CO2 και απελευθερώνουν καθαρό οξυγόνο στην ατμόσφαιρα.

17. Είναι το οικολογικό aircondition της φύσης δημιουργώντας στρώματα δροσιάς και φρεσκάδας στον αέρα.

18. Τα δέντρα αποτελούν το φίλτρο όλων των ουσιών και μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα καθώς γύρω τους δύσκολα επιβιώνουν βακτήρια και βλαβεροί μικροοργανισμοί.

19. Διατηρούν με τη βοήθεια των πλούσιων φυλλωμάτων τους πάντα την φυσική ισορροπία της θερμοκρασίας, με δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα, σαν φυσικό αντηλιακό.

20. Τα διαδοχικά στρώματα που δημιουργούνται από τα φύλλα των δέντρων που πέφτουν περιορίζουν την αύξηση της θερμοκρασίας διατηρώντας τα επίπεδα υγρασίας του χώματος σε φυσιολογικά όρια.

21. Στην σκιά μεγάλων δέντρων αναπτύσσονται μικροκλίματα όπου ευδοκιμούν οργανισμοί πολύ ωφέλιμοι τόσο για τα τοπικά φυτά όσο και για τα ζώα.

22. Οι ρίζες των μεγάλων δέντρων είναι ουσιαστικής σημασίας για την καλή κατάσταση του εδάφους καθώς συγκρατούν τα χώματα και προστατέυουν τα δάση απο διαβρώσεις και άλλα εκφυλιστικά φαινόμενα

23. Τα μεγάλα δέντρα παρέχουν κατοικία σε όλες τις μορφές της άγριας ζωής, από τα έντομα και τα πουλιά μέχρι τους σκίουρους και στα τροπικά δάση μεγαλόσωμα θηλαστικά όπως οι πίθηκοι και τα κοάλα.

24. Ορισμένα είδη δέντρων λόγω του κορμού τους και της σκιάς που δημιουργείται από τα πυκνά τους φυλλώματα, αποτελούν το κατάλληλο υπόστρωμα για την παραγωγή μανιταριών όλων των ειδών, πράγμα ακατόρθωτο για τα υπόλοιπα μέρη της φύσης.

25. Μερικά είδη δέντρων στο κατάλληλο ύψος δημιουργούν πολύ αποτελεσματικούς ανεμοφράχτες, άκρως απαραίτητους για μέρη όπου ο δυνατός άνεμος είναι καταστροφικός 

26. Τα δέντρα αποτελούν μια αστείρευτη και μόνιμη πηγή ενέργειας ειδικά για μεγάλες πόλεις όπου οι ενεργειακές ανάγκες είναι πολύ μεγάλες όλο το χρόνο. Έχει υπολογιστεί οτι εαν οι Η.Π.Α είχαν 100 εκατομμύρια δυνατά και υγιή δέντρα γύρω από τις κεντρικές τους πόλεις θα είχαν εξοικονομήσει πάνω από 2 δις δολλάρια σε ενεργειακούς πόρους ετησίως  χωρίς να υπολογίζεται και το όφελος για το περιβάλλον γενικότερα.

27. Τα δέντρα των πόλεων είναι οτι πιο σημαντικό για τους κατοίκους τους προσφέροντας όχι μόνο υπέροχη θέα αλλά και μεγάλες ποσότητες δροσιάς και άπλετο οξυγόνο.καθαρίζοντας το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον.

 

Κοινωνικοί λόγοι

28. Τα δέντρα ειδικά τα μεγάλα πάντα δημιουργούν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς ανάμεσα στους κατοίκους διάφορων περιοχών με παράδειγμα κλασσικό όλων των ορεινών χωριών της ζώρας μας το δέντρο της κεντρικής πλατείας που πάντα αποτελεί παραδοσιακά το σημείο αναφοράς όλων των εκδηλώσεων των κατοίκων

29. Το επίπεδο της καθημερινότητας στις μεγαλουπόλεις ανεβαίνει στην θέα των δέντρων καI του πρασίνου πράγμα που φαίνεται και από την κοστολόγηση των εκάστοτε διαμερισμάτων και σπιτιών που έχουν πρόσβαση σε δεντρόφυτα σημεία.  

30. Πολλές φορές τα μεγαλομεγεθή δέντρα καμουφλάρουν τις τυχόν ατέλειες και καλύπτουν τις κακοτεχνίες σε όλες τις κατασκευές.

31. Είναι γνωστό οτι τα δέντρα προστατεύουν τα αυτιά και τα νεύρα μας από την ηχορύπανση και τους θορύβους της πόλη γενικά, δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο όριο.

32. Η επαφή με τα ζώα μέσω των δέντρων είναι ευεργετική για τον σύγχρονο άνθρωπο, καταπραύνει και γαληνεύει το πνεύμα του.

 

 

Χρήσιμες Συμβουλές

Ανοιξιάτικα λαχανικά: φινόκιο,αγκινάρα,παντζάρι,σπαράγγι

Στην Ελλάδα, ο καθένας από εμάς μπορεί, λόγω κλίματος και εδάφους, να διατηρεί όλο...

Περισσότερα

Συντήρηση βολβών μετά το πέρας της ανθοφορίας τους

Πολλοί είναι οι λάτρεις των βολβών που δεν γνωρίζουν όμως πώς να τους συντηρήσουν ...

Περισσότερα

Πεύκα:Οι δύο κυριότερες ασθένειές τους

  Τα ωραιότερα δέντρα της ελληνικής υπαίθρου, κωνοφόρα και αειθαλή, με συνεχή παρουσ...

Περισσότερα

Άμεση Εξυπηρέτηση

Άμεση διεκπεραίωση παραγγελίας και μεταφορά φυτών

Στα Φυτώρια ΚΕΝΤΙΑ με γνώμονα πάντα την ποιότητα των προϊόντων μας, την καλή και...

Περισσότερα

Εύρεση Σπανίων Φυτών

Σπάνια φυτά από όλο τον κόσμο

Με περισσότερα από 500 είδη και με ένα δίκτυο συνεργατών που έχουμε αναπτύξει σε ολόκ...

Περισσότερα