Στην χώρα μας οι περίοδοι με κρύο και ισχυρό παγετό είναι σπανιότερα και σίγουρα λιγότερο επιθετικές από ότι σε άλλες περιοχές της Ευρώπης όπου τα φαινόμενα έχουν πάντα μεγαλύτερη σφοδρότητα Ωστόσο λόγω των περσινών εξαιρετικά δυσάρεστων συμβάντων τα φυτώρια Κέντια προτείνουν μια σειρά φυτών εξωτερικού χώρου που συνδυάζουν αρμονικά ομορφιά και αντοχή καθώς και πρακτικότητα. Μια τέτοια επιλογή είναι και η εσκαλλόνιας, ένας θάμνος με αξιόλογη ανοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες και πλούσιο γυαλιστερό φύλλωμα. Πρόκειται για ένα φυτό κήπου με αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα σε όλα τα εδάφη και εύκολη μετέπειτα διαχείριση. Λόγω της εξωτερικής της φυσιολογίας είναι ιδανική για Βραχόκηπος και σημεία με ημισκιερό προσανατολισμό. Δεν αγαπά τον έντονο βλαβερό ήλιο αλλά σε αντίθεση με τα περισσότερα ανθοφορα φυτά έχει μια πολύ μακρά περίοδο άνθισης που κάποιες φορές περιλαμβάνει και όλο το καλοκαίρι ακόμη και τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Κλαδεύεται δραστικά, αποκτώντας ένα τέλειο κυκλικό σχήμα που σε συνδυασμό με τα πανέμορφα λευκά και ροζ λουλούδια της την καθιστούν ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Απαραίτητο είναι το λίπασμα σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης καθώς τα γυαλιστερά κάπως αδρά και οβάλ φύλλα της αποκτούν έτσι όλο και πιο σκούρο ολοζώντανο πράσινο χρώμα σε άψογη αντίθεση με το φωτεινό του άνθους. Άλλωστε λόγω του αειθαλούς χαρακτήρα του είναι ένα φυτό θελκτικό για το βλέμμα όσο λίγα στην κατηγορία του. Μοναδικό του μειονέκτημα αποτελεί την σχετικά περιορισμένη ανοχή του στην ξηρασία καθώς χρειάζεται αρκετό νερό σε εβδομαδιαία βάση. Τέλος σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί η άριστη αποστείρωση των εργαλείων κλάσματος με σκοπό την αποφυγή μετάδοσης μολύνσεων από φυτό σε φυτό.
Στα φυτώρια μας μπορείτε να βρείτε εσκαλλόνιας σε μεσαία μεγέθη σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 13 ευρώ.
Η Ελλάδα, μια από τις αρτιότερες παραγωγικά χώρες του κόσμου τόσο σε συνθήκες όσο και σε εδαφολογικό υπόβαθρο, έχει μια ετήσια σοδειά από το σύνολο των ελαιώνων της αρκετά ικανοποιητική, όχι όμως και ποιοτικά ανώτερη όπως όφειλε κανονικά. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες από τους οποίους σημαντικότερος είναι η έλλειψη γνώσεων και ενημέρωσης πάνω στο αντικείμενο που τελικά οδηγεί σε έλλειψη εκσυγχρονισμού. Οι ίδιες κλασσικές ποικιλίες με την ίδια και απαράλλαχτη μέθοδο στα ίδια εδάφη και περιοχές. Σε αυτό το πλάισιο τα φυτώρια μας προτείνουν κάποιες καινοτόμες ιδέες και ποικιλίες ειδκκά για τις περιοχές της Β. Ελλάδας που έχουν προβλήματα με το κρύο και την υγρασία, όπως για παράδειγμα η ποικιλία της ελιάς της Μαρώνειας. Πρόκειται για ένα είδος ελαιόδεντρου που λόγω της καταγωγής του από την ομωνυμη περιοχή της Κομοτηνής, έχει την ιδιότητα να παρουσιάζει μεγάλη ανοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη κσι στον παγετό. Αυτός είναι και ο λόγος που τα φυτά της Μαρώνειας δεν εμβολιάζονται ποτέ και είναι αποκλειστικά μοσχεύματα με εξωτερική φυσιολογία που θυμίζει εκείνη της κλασικής ελιάς. Τα φύλλα της λογχοεδή και μακρόστενα είναι αρκετά αδρά στην υφή, ενώ το χρώμα της δεν διαφέρει από εκείνο τνω κοινών ποικιλιών. Δύσκολα κάποιος που δεν γνωρίζει μπορεί να ξεχωρίσει το συγκεκριμένο είδος και με απόλυτη βεβαιότητα να πιστοποιήσει οτι πρόκειται για αυτό. Κατά τα άλλα όλα τα υπόλοιπα χαρακτηρισιτκά παραμένουν τα ίδια με την μοναδική διαφορά να επικεντρώνεται στην σχετικά μέτρια παραγωγικότητα του είδους. Οι ελιές τύπου Μαρώνειας δεν είναι τόσο αποδοτικές όσο εκείνες της κορωνέικης ποικιλίας ωστόσο έχουν βραβευτεί στο εξωτερικό πολλές φορές για το εξαιρετικής ποιότητας λάδι που παράγουν. Αυτή η ποιότητα λαδιού είναι περιζήτητη στα διάφορα εστιατόρια και delicatessen μαγαζιά της Ευρώπης και συνήθως πωλείται αρκετά πιο ακριβά από τις υπόλοιπες. Βεβαια,λόγω της αυξημενης ζήτησης τα τελευταίαι χρόνια ελάχιστα φυτώρια διαθέτουν μεγάλες ποσότητες της ποικιλίας αυτής και σε συνεχή βάση. Σε περιπτωσεις επαγγελματικής χρήσης, η φύτευση είναι αυστηρά 5Χ5 και με επιπλέον περιθώριο για την εύκολη μετακίνηση του εκάστοτε οργωτικού μηχανήματος. Τα στηρίγματα αρχικά είναι απολύτως απαραίτητα και προτιμώτερο είναι να χρησιμοποιούνται εκείνα με περισσότερο πάχος για καλύτερο αποτέλεσμα. Η ελιά της Μαρώνειας σπανίως νοσεί και τα κλασικά ραντίσματα την καλύπτουν τις περισσότερες φορές χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Τέλος, πολύ σημαντική είναι η μηνιαία λίπανση των δέντρων με σκοπό την αύξηση όσο το δυνατόν και περισσότερο της υπάρχουσας παραγωγής.
Στα φυτώρια μας μπορείτε να βρείτε δέντρα στην ποικιλία της Μαρώνειας διετίας σε τιμη γύρω στα 4,0 ευρώ + φπα.
Μια ειδκή κατηγορία φυτών με ξεχωριστά χαρακτηριστικά και πολύ εκκεντρική εμφάνιση που τα τελευταία χρόνια έχουν στη χώρα μας ιδιαίτερη εξέλιξη, είναι τα αερόφυτα. Ανάμεσα στα πολλά είδη πολύ εντυπωσιακή και εντελώς διαφορετική τόσο σε εμφάνιση όσο και στην χρήση είναι η τιλλάντσια και ειδικά εκείνη με το όνομα usneoides. Πρόκειται για ένα φυτό που αγαπά την ζέστη και την υγρασία αλλά και το πληθωρικό φωτισμό με έμμεσο όμως τρόπο και σε συνεχή βάση. Πολλές διακοσμητικές προτάσεις περιλαμβάνουν αερόφυτα και ειδικά αυτό το συγκεκριμένο που είναι αρκετά αύταρκες και λιτοδίαιτο προσφέροντας ταυτόχρονα λύση σε σημεία δύσκολα προσβάσιμα και προβληματικά. Τα αερόφυτα γενικά έχουν περοιρισμέενς ανάγκες και μπορούν να επιβιώσουν μακροχρόνια σε αντίξοες συνθήκες με μοναδικό θέμα το νερό. Ούτως ή άλλως και το φυσικό τους περιβάλλον πάντα φύονται σε σημεία που έιναι γεμάτο υγρασία και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πράγμα που τα διατηρεί σε άριστη κατάσταση. Στο σπίτι ωστόσο, για να διατηρηθεί ένα αερόφυτο και να ανθίσει, χρειάζεται επιπλέον λίπανση που υπάρχει σε εμπορικά καταστήματα σε υγρή μορφή και με την προοδευτική αραίωση επιτυγχάνεται το τέλειο αποτέλεσμα. Βέβαια η επιλογή του κάθε σκευάσματος οφείλει να ακολουθεί τους γενικότερους κανόνες όπως εκείνος της σωστής σύνθεσης και χρώματος αλλά και της απαραίτητης δοσολογίας. Καλό θα ήταν τα λιπάσματα για αερόφυτα να έχουν διπλή απόδοση τόσο για την ανάπτυξη της ρίζας όσο και για την ανθοφορία του εκάστοτε είδους. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με παράλληλη χρήση 2 διαλυμάτων ανα εβδομάδα εναλλάξ πάντα αραιωμένα. Τέλος, σε περίπτωση άμεσης ηλιοφάνειας ή απότομησ αλλαγής θερμοκρασίας είναι απαραίτητο να αφαιρείται τι τμήμα του φυτού που υποφέρει ώστε στη θέση του να αναπτυχθεί ένα νέο και δυνατότερο.
Στα φυτώρια μας μπορείτε να βρείτε αερόφυτα αυτού του είδους αλλά και των υπολοίπων σε πολύ καλές τιμές ( 4-6 ευρώ ) όλο το χρόνο κατόπιν παραγγελίας.
Απο τις πυκνές γεμάτο υγρασία και βλάστηση ζούγκλες του Αμαζονίου ως τα μεγάλα αδιαπέραστα τροπικά δάση της Κ.Αμερικής και τα απομακρυσμένα και αραιοκατοικημένα νησιά της Καραιβικής, το είδος της ορχιδέας που ζεί και αναπτύσσεται κυριαρχώντας στο τοπίο είναι το επίδεντρο. Πρόκειται για ένα έιδος που θυμίζει σε εξωτερική φυσιολογία το δεντρόβιουμ καθώς και τα δύο διαθέτουν ξυλώδη κορμό, μεγάλα και μαλακής υφής λογχοειδή φύλλα σε ανοιχτό πράσινο χρώμα και πολλές εξωτερικές ρίζες. Στο επίδεντρο όμως υπάρχει μια αισθητή διαφοροποίηση.Επειδή έχει πιο έντονα τα χαρακτηριστικά του επίφυτου, σε όλο το μήκος του κορμού αναπτύσσει μικρά ριζίδια που απλά γαντζώνονται στο έδαφος ή ΄σε άλλους κορμούς και δημιουργούν ένα πολύπλοκο και καταπρασινο σύνολο βλαστών και φύλλων που από την μια είναι εξαιρετικά καλυπτικό και από την άλλη όταν ανθοφορήσει είναι απλά καταπληκτικό. Από τις παραθαλάσσιες περιοχές και τα 900 μέτρα υψόμετρο μέχρι τα 2500 μέτρα των Άνδεων το επίδεντρο χρόνια τώρα ζεί και επιβιώνει σε συνθήκες άπλετου έμμεσου φωτισμού και ικανοποιητικής υγρασίας. Το φυτό δεν διαθέτει ψευτοβολβούς για αυτό και σε περίπτωση έλλειψης νερού αυξάνει σε ύψος ξεθωριάζοντας παράλληλα στο χρώμα των φύλλων του. Το ελαφρύ καφετί χρώμα πολλές φορές υποδηλώνει έλλειψη σε βασικά συστατικά, νερό και επαρκές φωτισμό. Όσον αφορά τα άνθη του, είναι μικροσκοπικά σε πορτοκαλί, κόκκινο και λιλά χρώμα με ιδιαίτερο άρωμα και βελούδινη υφή. Όπως όλες οι ορχιδέες δεν αγαπά καθόλου την μεταφύτευση και ειδικά το απλό χώμα. Υπάρχει ειδικό χώμα-υπόστρωμα για τέτοιου είδους δουλειές σε μικρές αποστειρωμένες συσκευασίες των 5λίτρων η κάθεμια, έτοιμο για χρήση. Τέλος, πολύ ουσιώδης είναι και η λίπανση του επίδεντρου για όλο το διάστημα του έτους σε σταθερή μηνιαία βάση με ποσότητα που καλό θα ήταν να ελέγχεται κάθε φορά. Η περίοδος ανθοφορίας μπορεί με αυτόν τον τρόπο να επιμηκυνθεί μερικούς μήνες με την διαφορά οτι κάθε φορά τα άνθη θα είναι και εντονότερα σε χρωματισμό και λίγο μεγαλύτερα σε μέγεθος με περισσότερο άρωμα.
Στα φυτώρια μας μπορείτε να βρείτε επίδεντρο σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου σε ένα μεσαίο μέγεθος.
Το αμπέλι ή αλλίως κλήμα είναι ένα πολυετές φυτό εξωτερικού χώρου καρποφόρο, πολύ δημοφιλές και γνωστό στη χώρα μας για τις πολλάπλές του χρήσεις του από τα αρχαία ακόμα χρόνια. Οι πρώτες καλλιέργειες που έγιναν στην Ελλάδα τοποθετούνται στα βόρεια της χώρας την πρώτη χιλιετιρίδα προ Χριστού και ακολουθούν οι αποικίες στην Ν.Ιταλία αρκετά αργότερα και η Γαλλία και Μ Βρετανία στην σύγχρονη εποχή. Εκτός από τα φύλλα που χρησιμοποιούνται τόσο στην μαγειρική όσο και σε άλλες κηπουρικές εργασίες, το φυτό καλλιεργείται βασικά για τον καρπό του το σταφύλι που καταναλώνεται είτε νωπό σαν φρούτο, είτε αποξηραμένο με την μορφή σταφίδας και είτε σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή κρασιού. Λόγω της ταχύτατης ανάπτυξης του και των πολλών διακλαδώσεων που εμφανίζει είναι είδος που μπορεί να καρπίσει ήδη από το τρίτο χρόνο και πολύ πλουσιοπάροχα, πράγμα που το καθιστά πρωταγωνιστή ανάμεσα στα φυτά που καλλιεργούνται σε εντατικό ρυθμό σε παγκόσμια κλίμακα. Για αυτόν τον λόγο τα Φυτώρια Κέντια παραθέτουν τρία βασικά πράγματα που οφείλει να γνωρίζει όποιος προσπαθήσει να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με το αντικείμενο ακόμα και σε καθαρά ερασιτεχνικό επίπεδο. Το πρώτο αφορά τον πολλαλασιασμό του είδους που πραγματοποιείται πάντα με 2 τρόπους, το μόσχευμα που είναι και πιο απλό αλλά ωστόσο αρκετά παρακινδυνευμένο και τον εμβολιασμό, μια τεχνική πιο δύσκολη αλλά και πιο αποδοτική ειδικά σε προβληματικές και άκρως απομονωμένες περιοχές. Το μόσχευμα είναι μια διαδικασία κοπής μικρών βεργών κλήματος από ηδη προυπάρχοντα φυτά που σε συνθήκες ελάχιστης υγρασίας και υψηλής θερμοκρασίας ( 23-29 βαθμούς Κελσίου ) με την βοήθεια των κατάλληλων λιπασμάτων να μπορούν να αποκτήσουν επιφανειακό ριζικό σύστημα και να αποτελέσουν τα μελλοντικά φυτά ενός πολύ παραγωγικού αμπελιού. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η απόλυτη υγιεινή του φυτού χρησιμοποιώντας δειγματα απαλλαγμένα απο αρρώστιες όπως για παράδειγμα η φυλλοξήρα και άλλες, και εργαλεία πλήρως αποστειρωμένα. Η χρήση χλωρίνης κάθε φορά είναι απλή, έυκολη και σίγουρα αποτελεσματική μέθοδος για κάθε παρόμοια εργασία. Επίσης είναι σημαντικό τα δείγματα να φέρουν ταχαρακτηριστικά της ποικιλίας που ενδιαφέρει τον εκάστοτε καλλιεργητή και να υπάρχει και η ανάλογη πιστοποίηση με σκοπό να αποφευχθούν μελλοντικές δυσκολίες σχετικά με την διάθεση των προιόντων. Ο εμβολιασμός από την άλλη διενεργείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την περιοχή, τον καλλιεργητή και τον τύπο του κρασιού που θα είναι το τελικό προιόν του αμπελιού. Συνήθως πραγματοποιείται σε αμερικάνικα αντιφυλλοξηρικά υποκείμενα πολλών τύπων που επιλέγονται έτσι ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με την ποικιλία που θα φιλοξενήσουν και να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η διαδικασία του εμβολιασμού κρύβει κινδύνους μόνο στην περίπτωση που τα δύο κλαδιά, που θα έρθουν σε άμεση επαφή δεν έχουν την ίδια διάμετρο και παρόμοια δομή, όπως επίσης και κατά την διάρκεια μιας έντονης βροχόπτωσης, που θα δημιουργήσει υπερβολική υγρασία γύρω από φυτό και είναι πιθανό να προκαλέσει καταστροφικές μυκητιάσεις. Το ένωμα του εμβολιασμού πάντα καλύπτεται με δέσιμο, ώστε να επουλωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να δημιουργήσει έναν και μοναδικό συμπαγή κορμό. Πολλές φορές δεν πετυχαίνει με την πρώτη φορά και χρειάζεται κάποια περισσότερη εμπειρία αλλά με τον καιρό και την συνεχή προσπάθεια η επιτυχία είναι σχεδόν σίγουρη. Το δεύτερο μυστικό του παραγωγικού αμπελιού είναι το σωστό κλάδεμα του την εποχή που χρειάζεται και με τον τρόπο που επιβάλλεται από τις συνθήκες, την περιοχή και τις ποικιλίες. Όλα τα κλήματα δεν κλαδεύονται με τιν ίδιο τρόπο και στον ίδιο χρόνο. Καλή σε αυτό το σημείο είναι πρώτα η απόλυτη γνώση της ποικιλίας του σταφυλιού και των χαρακτηριστικών της και ύστερα η συνδρομή κάποιου ειδικού σε αυτήν την διαδικασία, λύση ασφαλέστερη και οικονομικότερη από όλες. Η περίοδος κλαδέματος είναι κατά τη διάρκεια του χειμώνα από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο και όσο πιο βόρεια τόσο πιο αργά οφείλει να γίνεται. Το κλάδεμα και στις δύο περιπτώσεις, είτε για καρποφορία, είτε για διαμόρφωση βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του αμπελιού, ανανεώνει το φυτό, αυξάνει την παραγωγή και διαφοροποιεί την εμφάνιση του κλήματος. Καθώς το κλήμα καρπίζει πάντα στον ετήσιο βλαστό είναι απαραίτητο πάλι να χρησιμοποιηθούν εργαλεία αποστειρωμένα και όλες οι τομές να είναι εγκάρσιες προς το έδαφος, ώστε σε περίπτωση βροχής να μην συγκρατηθεί την επιφάνεια τους ίχνος υγρασίας. Το σωστότερο είναι τα αμπέλια να τοποθετούνται σε συρμάτινους σκελετούς με ξύλινα στηρίγματα και να διαμορφώνονται με βάση την κατασκευή αυτή που και είναι παραγωγικά αποδοτικότερη και βολεύει σαν σχήμα για τις υπόλοιπες εργασίες με την φρέζα. Το δάκρυ που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της εργασίας είναι ένα διαφανές υγρό ελάχιστης πυκνότητας με αξιόλογη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, καθώς περιέχει όλους τους ακατέργαστους χυμούς που κυλούν στον κορμό του φυτού. Για πολλούς επαγγελματίες το κλάδεμα του αμπελιού είναι ολόκληρη ιεροτελεστία και γίνεται πάντοτε είτε από τους ίδιους ένα ένα φυτό, είτε από άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης τους και σε άμεση συννενόηση μαζί τους. Η λανθασμένη επιλογή κλαδέματος μπορεί ακόμα και να καταστρέψει ένα ήδη διαμορφωμένο και παραγωγικό αμπέλι, ενώ η περίοδος επαναφοράς στην αρχική κατάσταση σίγουρα δεν θα είναι σύντομη. Τέλος, τρίτο και τελευταίο είναι η λίπανση του αμπελιού και τελικά η συγκομιδή των καρπών το λεγόμενο μάζεμα τους, μια διαδικασία εξίσου σημαντική και απαραίτητη όσο και οι δύο προηγούμενες. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται και η μοναδική διαφοροποίηση που έχει η βιολογική από την απλή καλλιέργεια, όπου οι λιπάνσεις γίνονται αποκλειστικά με φυτικά προιόντα, όπως φύκια ή γεωσκώληκες χωρις την συμμετοχή κανενός χημικού στοιχείου. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση μια σωστή αναλογία αζώτου, καλίου και φωσφώρου σε ένα κλασσικό μείγμα είναι ενδεδειγμένη για τέτοιες καλλιέργειες. Κάθε Μάρτιο ή και λίγο αργότερα οι παραγωγοί σπέρνουν στη ρίζα κάθε φυτού κιλά λιπάσματος για την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, την καρπόδεση και γενικά την ενίσχυση της καλλιέργειας. Συμπληρωματικά η εργασία αυτή πραγματοποιείται ξανά το Φθινόπωρο εαν τότε κριθεί αυτό απαραίτητο. Όταν τα φρούτα είναι σε κατάλληλο μέγεθος και ωριμότητα συλλέγονται από τα κλήματα και τότε ξεκινά η επεξεργασία τους για το κρασί. Είτε εμπειρικά, είτε με τη βοήθεια της γεύσης το μάζεμα των σταφυλιών γίνεται πάντα με το χέρι χωρίς μηχάνημα πραγμα που το καθιστά αρκετά δύσκολο και επίφοβο. Αν και οι περισσότεροι που ασχολούνται με το επάγγελμα το έχουν συνηθίσει στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ υπεύθυνη και σημαντική εργασία όπου τα λάθη δεν επιτρέπονται. Από τον Αυγουστο εως τον Σεπτέμβριο όλοι οι αμπελώνες οφείλουν να έχουν τρυγηθεί με τον σωστό τρόπο, ώστε η νέα περίοδος που ακολουθεί να τους βρεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Όσο περισσότερο μένει ένα σταφύλι πάνω στο κλήμα τόσο αυξάνονται τα σάκχαρα που διαθέτει, άρα γίνεται γλυκύτερο, και από έναν βαθμό και ύστερα θα είναι σχεδόν ακατάλληλο για την παραγωγή κρασιού. Όσον αφορά την χώρα μας την Ελλάδα, που διαθέτει πολύ αξιόλογη και εκλεπτυσμένη παραγωγή κρασιού, τα τελευταία χρόνια γίνονται πολύ σοβαρές προσπάθειες να αντιμετωπιστεί πιο επαγγελματικά το θέμα με την βελτίωση της ποιότητας και την παράλληλη στροφή μέσω των εξαγωγών σε άγνωστες μέχρι τώρα αγορές ούτως ώστε το προιόν να γίνει γνωστό σε όλη την υφήλιο. Βέβαια αυτό απαιτεί από τους παραγωγούς και το κράτος χρόνιες επίμονες προσπάθειες και αρκετή δουλειά σε συνδυασμό με την διατήρηση των παραδοσιακών τοπικών ποικιλίων που η χώρα διαθέτει. Εαν δεν διατηρηθεί το τοπικό στοιχείο και χρώμα στην παράδοση του ελληνικού κρασιού και γίνουν όλα κακέκτυπα γαλλικών και ιταλικών μεθόδων τότε θα έχει διακοπεί μια πολλά υποσχόμενη ανοδική μελλοντική πορεία.
Οι κλασσικές καλλιέργειες φρούτων στην Ελλάδα σίγουρα δεν περιλαμβάνουν είδη και ποικιλίες μικρόκαρπων σκληροτράχηλων θάμνων με μέτρια ανάπτυξη και σχετικά περιορισμένη παραγωγή που παραδοσιακά πρωταγωνιστούν στις ευρωπαικές προτιμήσεις και γνωρίζουν τόσο μεγάλη ανάπτυξη τα τελυταία χρόνια σε όλα τα κράτη της γηραιάς ηπείρου. Ροδάκινα, αχλάδια, μήλα και πορτοκάλια, χαρακτηριστικά ελληνικά είδη που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες σε όλη τη χώρα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με άλλα είδη λιγότερο διαδεδομένα αλλά εξίσου όπως αποδεικνύεται επικερδή. Σε αυτήν την δεύτερη κατηγορία ανήκει και ένα φρούτο πολύ γευστικό και θρεπτικό, αλλά μικροσκοπικό σε μέγεθος και σκούρο σε χρώμα. Το μύρτιλλο προέρχεται από έναν μικρό θάμνο, φυλλοβόλο με καταγωγή από την Β. Αμερική και τον Καναδά που εμφανίζεται σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως η Ιαπωνία και η Ν.Ζηλανδία, με διαφορετικά όμως ονόματα. Απλώς blueberry ;ή huckleberry πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν μετρίου μεγέθους καρποφόρο θάμνο με τεράστια αντοχή στο κρύο που ζεί και ευδοκιμεί σε οξινα εδάφη και περιοχές. Η καλλιέργεια του προυποθέτει ph μεταξύ 4,0-5,5 σε σημεία με άριστη αποστράγγιση και σχετικά αμμώδη. Σαν φυτό σπάνια νοσεί και συνήθως οι ασθένειες που το προσβάλλουν δεν είναι ιδιαίτερης σοβαρότητας. Το μύρτιλλο φυτεύεται 1μΧ1μ σε χωράφια και εξωτερικούς χώρους με άμεση ηλιοφάνεια, αν και δεν επηρεάζεται και από ημισκιερά μέρη. Κλαδεύεται προαιρετικά και κυρίως μια φορά ετησίως και αναπτύσσεται σε έναν πανέμορφο θάμνο που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 2,5μ σε ύψος. Τα ελλειπτικού σχήματος φύλλα του είναι πολύ γυαλιστερά και έχουν μέχρι και 5εκ μήκος, ενώ τα λουλούδια του έχουν χαρακτηριστικό ροζ χρώμα και μοιάζουν με μικρές όμορφες καμπανούλες. Το καλοκαίρι το φυτό ανθίζει και καρπίζει με μικροσκοπικούς, αλλά πολύ εύγευστους και ζουμερούς σκουρόχρωμους καρπούς.Το φθινόπωρο όλο το φύλλωμα μετατρέπεται σε έναν κοκκινωπό σύνολο πολύ θελκτικό στο μάτι, ενώ στην αρχή του χειμώνα χάνονται τόσο τα φύλλα όσο και οι καρποί. Βέβαια όσοι γνωρίζουν το φυτό και το καλλιεργούν χρόνια είναι εξοικειωμένοι με το γεγονός οτι για να καρποφορήσει ικανοποιητικά το μύρτιλλο προυποθέτει μια πολύ βασική λεπτομέρεια. Είναι απαραίτητο να περάσει κατά την διάρκεια του χειμώνα τουλάχιστον 800 ώρες σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μια διαδικασία που συναντάται σε πολλά φυτά μεταξύ των οποίων και η ορτανσία. Η λίπανση των μύρτιλλων ακολουθεί τη τακτικότητα πολλών άλλων οπωροφόρων δέντρων και είναι πολύ ουσιώδης και αναπόφευκτη για μια εντατική και σοβαρη καλλιέργεια.
Στα φυτώρια μας μπορείτε να βρείτε φυτά μύρτιλλου με απευθείας εισαγωγή από το εξωτερικό σε ΑΑΑ ποιότητα και σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 2,80 ευρώ+ ΦΠΑ ανα φυτό μαζί με τα μεταφορικά ( ελάχιστη ποσότητα 500 τμχ ).
Η πρωτοχρονιά σε όλα τα κράτη και έθνη του κόσμου γιορτάζεται πάντα με μεγαλοπρέπεια και χαρά την πρώτη ημέρα κάθε νέου έτους συνοδευόμενη από όλα τα έθιμα και τις συνήθειες του κάθε λαού. Μοναδική εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι οι Κινέζοι, ένα έθνος που συνηθίζει να ακολουθεί ένα διαφορετικό ημερολόγιο που επιβάλλει ο εορτασμός της πρωτοχρονιάς να είναι μεταβλητός και να ακολουθεί πάντα την δεύτερη πανσέληνο μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Με βάση λοιπόν τις κινήσεις του φεγγαριού και το ηλιακό ημερολόγιο, σε κάποια ημερομηνία μεταξύ των μέσων του Ιανουαρίου και των μέσων του Φεβρουαρίου, τοποθετείται πάντα η λεγόμενη κινέζικη πρωτοχρονιά. Για 15 ολόκληρες μέρες σύσωμο το έθνος μετακινείται προκειμένου να βρεθεί ο καθένας με την οικογένεια του σε μια τόσο σημαντική στιγμή, να γιορτάσει και να περάσει όμορφα με τους αγαπημένους του. Πυροτεχνήματα και άπειρα κόκκινα φαναράκια σηματοδοτούν την έναρξη των εκδηλώσεων που πολλοί τισ ταυτίζουν με το αμερικάνικη γιορτή των Ευχαριστιών. Το κόκκινο της φωτιάς είναι το κυρίαρχο στοιχείο και με τις αποχρώσεις του διακοσμεί τα πάντα ακόμα και τον φυσικό διάκοσμο. Δράκοι που βγάζουν φωτιές και αποτελούν το σύμβολο της καλοτυχίας σε συνδυασμό με εξαιρετικά παραδοσιακά εδέσματα και φυσικά άπειρα λουλούδια συνθέτουν ένα άκρως εορταστικό σκηνικό. Η σπεσιαλιτέ είναι πάντα το κοτόπουλο και το ψάρι μαγειρεμένα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους αλλά και πολλά πολλά γλυκίσματα και ποτά. Ο διάκοσμος πλαισιώνεται τέλεια από πολλές πολλές κατακόκκινες αζαλέες, ένα φυτό αυτόχθον στην Κίνα, πολύ χαρακτηριστικό της γιορτής αυτής. Το φρούτο που κυριαρχεί είναι το μανταρίνι, ενώ οι ενδυμασίες είναι αντίστοιχες των ευρωπαικών προτύπων, τόσο σε ομορφιά όσο και σε πολυτέλεια. Χοροί και παρελάσεις λαμβάνουν χώρα στις περισσότερες περιοχές σε πολύ εορταστικούς ρυθμούς, ειδικά στην πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις. Στην χώρα μας και ειδικά στην πόλη μας κάθε χρόνο το μανοδικό σημείο που γιορτάζεται παραδοσιακά και εθιμοτυπικά η κινέζικη πρωτοχρονιά είναι το Regency Casino Θεσσαλονίκης. Εκεί γίνεται συστηματική προσπάθεια ώστε για περισσότερο από μια εβδομάδα ο εκάστοτε καλεσμένος να μεταφερθεί νοερά αλλά και σωματικά στο πνεύμα και το κλίμα της γιορτής. Η διακόσμηση, το τελετουργικό των εδεσμάτων αλλά και διάφορες άλλες εκδηλώσεις που σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο, απαρτίζουν ένα πολύπλευρο και διασκεδαστικό πρόγραμμα που κεντρίζει το ενδιαφέρον και του πιο απλού θεατή. Στο πλαίσιο μιας καθαρά εναλλακτικής διασκέδασης, ο καθένας θα μπορούσε να συμμετέχει ενργά και να περάσει μαι ευχάριστη και εντελώς διαφορετική από αυτά που έχει συνηθίσει βραδιά.
14-12-2023
09-11-2022
Οραματιστείτε και πραγματοποιήστε τον μικρό σας παράδεισο
Χρήσιμες Συμβουλές
Τα φυτά εξωτερικού χώρου στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας, επειδή είναι εντελώς εκτε...
ΠερισσότεραΠοιό είναι εκείνο το κοινό χαρακτηριστικό που συνδέει μια ομάδα φυτών εκ των οποίω...
ΠερισσότεραΤα φυτά εσωτερικού χώρου συνήθως, επειδή προέρχονται από τροπικές χώρες, όπου οι εναλ...
ΠερισσότεραΆμεση Εξυπηρέτηση
Στα Φυτώρια ΚΕΝΤΙΑ με γνώμονα πάντα την ποιότητα των προϊόντων μας, την καλή και...
ΠερισσότεραΕύρεση Σπανίων Φυτών
Με περισσότερα από 500 είδη και με ένα δίκτυο συνεργατών που έχουμε αναπτύξει σε ολόκ...
Περισσότερα